Kći Mani Gotovac progovorila o posljednjim danima s njom: Tumor su joj otkrili u Du­­brovniku, a zvala ga je 'Gospar'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Katja Gotovac, kći dramaturginje, teatrologinje i književnice Mani Gotovac, u novom se broju magazina Gloria prisjetila posljednjih zajedničkih sati i burne prošlosti te objašnjava zašto je njena majka nakon dijagnoze odbila operaciju, kemoterapiju i zračenje.

 Posljednjih se dana na komemorativnim skupovima doktorica prirodnih znanosti Katja Gotovac (51) naslušala kako drugi govore o njezinoj pokojnoj majci.

- Sve je to točno što govore, no bila je i beskrajno topla, odana, požrtvovna i spremna napraviti sve za suradnike do kojih joj je bilo stalo - ističe Katja Gotovac za Gloriju.

Na pitanje kada je pokojna Mani točno doznala da ima uznapredovali rak želuca, Katja je odgovorila kako je dijagnoza postavljena potkraj lipnja u Du­­brovniku.

- Bila sam zgromljena ne vjerujući da se opet uvlači nesreća u obitelj. Ona se nije dala iz Mokošice ni pod koju cijenu. Znala sam da nam predstoji vrlo težak i mučan period. Iako smo inače ljetovale odvojeno, to zadnje ljeto provele smo zajedno. I noću smo se držale za ruke. Liječnici su joj predlagali operaciju, kemoterapiju, zračenje, ali nije se htjela liječiti: zašto? - Zadnje četiri godine provela je po bolnicama i mislim da joj je stvarno bilo dosta. O nekakvom liječenju nije htjela ni čuti. Da je pokušala, možda bi dobila još godinu-dvije, ali to ona ne bi smatrala pravim životom. Vrlo hrabro suočila se sa svojom bolešću, a znala je što je čeka, sve je to već bila prošla i s Anom i sa Senečićem i s dosta svojih prijatelja. Sva ta iskustva njoj su bila dovoljna da donese takvu odluku - kazala je Katja Gotovac koja je otkrila kako je nagovarala majku da pođe na liječenje.

Kao jednu od neostvarenih želja Mani Gotovac njezina kćer navodi pisanje knjige novela.

- Započela ju je pisati, a silno je željela pisati i o tome što joj se događa u bolesti. Imala je poseban odnos sa svojim tumorom. Zvala ga je Gospar. Razgovarala je s njim i pomno ga osluškivala. Morali smo ga hraniti svaka dva sata. Volio je sladoled i lubenicu - prepričala je on.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Popularni Članci