KAZALIŠTU 150 TISUĆA KUNA Spašen Bukovac, sad se sređuje rasvjetni park, nakon toga i obnova zgrade?

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović
Uručenje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU Kazalištu Marina Držića u sklopu projekta Modernizacije rasvjetnog parka Kazališta Marina Držića (druga faza) upriličeno je danas u Maloj vijećnici.

Državna tajnika Nikolina Klaić kazala je kako joj je čast što kao državna tajnica u Ministarstvu može uručiti ugovor vrijedan 150 tisuća kuna.

„Želim pohvaliti Grad koji je u zadnje tri godine tj. u mandatu gradonačelnika Mata Frankovića značajno povećao količinu aplikacija na natječaje, bilo da se radi o europskim, bilo da se radi o nacionalnim sredstvima. Naravno, ako ne aplicirate, ne možete dobiti sredstva, a Grad Dubrovnik je iznimno uspješan u tome. Ovaj dio koji dodjeljujemo Kazalištu je iz nacionalnih sredstava, a prošle godine je Ministarstvo u istu svrhu dodijelilo 90 tisuća kuna KMD-u,“ izjavila je Klaić dodavši kako je nedavno s Frankovićem održala i sastanak vezan uz ITU teritorijalni mehanizam.

„To su direktna sredstva koja će biti na raspolaganju Gradu i očekujemo kako će to biti iznos veći od 150 milijuna kuna,“ izjavila je.

„Ministarstvo je i ovaj put pomoglo jednoj od institucija Grada Dubrovnika i povodom toga potpisujemo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s namjenom poboljšanja uvjeta rada u kazalištu te uvjeta predstava koje će se u budućnosti raditi,“ izjavio je gradonačelnik Mato Franković te pohvalio rad ravnatelja kazališta Paola Tišljarića dodavši kako je 'u teatru sve više predstava' te kako su se 'ljudi napokon vratili u teatar'.

Tišljarić je kazao kako se u Kazalište u ovom smislu nije ulagalo više od 30 godina.

„Ovo će sigurno znatno unaprijediti kvalitetu naše produkcije, a između ostalog doprinijet će i energetskoj učinkovitosti kazališta. Cijela ekipa je jako sretna zbog svih ovih promjena koje radimo jer one znače bolje uvjete rada. Ovo je druga faza, a prošle godine smo promijenili dio opreme koji je bio u samom gledalištu kazališta i zbog te zastarjelosti se jako zagrijavala kupola te je tako bila ugrožena slika Bukovca koja je najvrjedniji dio naše imovine,“ izjavio je Tišljarić dodavši kako je nakon ovog projekta u planu daljnje ulaganje u zgradu koja je u prilično lošem stanju.

Na novinarsko pitanje oko problema s nedostatkom prostora za potrebne rekvizite, Tišljarić je odgovorio kako je postala loša praksa da se sve sprema.

„Svaka europska kuća i HNK  u Zagrebu ima praksu redovitog održavanja i bacanja svog inventara. Sve što proizvedemo u godinu dana se smatra sitnim inventarom što ima vrijednost od godinu dana. Nakon toga bi se trebalo adekvatno zbrinuti ili pohraniti vrijedni inventar. Vodimo računa da se neka izrazita umjetnička djela koja ostave veliki umjetnici sačuvaju, konzerviraju i ponovno iskoriste. Iskoristili smo koronu tijekom koje nismo mogli raditi pa smo krajnje oprezno, ali opet temeljito pristupili čišćenju našeg fundusa. Mislim kako je sada situacija i kod nas normalna,“ odgovorio je.

„Pronašli smo lokaciju za spremanje građe i to je na državnom zemljištu u Sustjepanu. Bilo je potrebno riješiti imovinsko-pravne uvjete. I jedno i drugo smo potpuno riješili, poslali smo zahtjev prema Ministarstvu i sad čekamo odgovor. Ne samo institucije u vlasništvu Grada nego i sam Grad nema dovoljno skladišnog prostora. Propustile su se prilike koje su u prošlosti bile pružene poput prilike da se kupe bivši prostori GP-a u Komolcu,“ izjavio je Franković.

Popularni Članci