'

Josipović Židovima čestitao Pesah, slavlje izlaska iz egipatskog ropstva

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.globtour.hr
Predsjednik Ivo Josipović čestitao je svim građanima pripadnicima židovske vjeroispovijesti blagdan Pesah kojim obilježavaju izlazak iz egipatskog ropstva.

"Svim građankama i građanima koji slave židovski blagdan Pesah želim da nadolazeće blagdanske dane provedu u ozračju mira, radosti i nade. Pesah je blagdan čije simboličko značenje - ostvarenje osobne i narodne slobode - pripada trajnim vrijednostima koje je židovski narod ugradio u duhovnu baštinu cijeloga čovječanstva. Hag Pesah sameah!", stoji u Josipovićevoj čestitci, koju je uputio Ognjenu Krausu, predsjedniku Koordinacije židovskih općina u Hrvatskoj i Vladimiru Šalamonu, predsjedniku Židovske vjerske zajednice Bet Israel.

Inače, ovaj veliki židovski praznik počinje večeras, nakon zalaska sunca. Radi se o blagdanu koji se slavi u spomen na oslobođenje Židova iz egipatskog ropstva.

 Vjernici za ovaj blagdan jedu tradicionalna jela, pjevaju pjesme i pripovijedaju o izbavljenju iz Egipta. Običaj je da se za stolom ostavi jedno mjesto prazno i čaša vina za proroka Iliju, koji je glasnik mesijanskog doba, ali i da se za vrijeme večere vrata od kuće ostavljaju otvorena kao znak dobrodošlice svakom dobronamjernom putniku. Seder počinje domaćinovim pozivom siromašnima da dođu i sa njima podijele sve što ima na 'trpezi'.

 Ovaj blagdan se obilježava više od tri tisuće godina, i smatra se jednim od najstarijih praznika, a traje osam dana.

Izvori: Media servis / DD

Popularni Članci