Josip Boljkovac oslobođen optužbi za ratni zločin!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Josip Boljkovac (94) bivši šef kotarske OZNA-e nepravomoćno jeoslobođen na zagrebačkom Županijskom sudu da je 1945. naredio ubojstvo 21 civila s područja Duge Rese, piše Večernji list. 

Prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova, 94-godišnji Josip Boljkovac, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbi da je je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano opratio i posljednju raspravu, jutros se nije pojavio na izricanju prve presude za partizanski zločin nakon Drugoga svjetskog rata koju je objavio sudac Tomislav Juriša.

-'Nijedan dokument, nijedan svjedok ne govori da je nalogodavac bio Boljkovac. Naredba nije kreirana ni izdana na razini kotarske OZNA-e ali i sada postoji stupanj sumnje da je naredbu izdao Boljkovac, ali ta je sumnja dovoljna za optužnicu, ali ne i za osudu. Josip Boljkovac je prvi a vjerojatno i posljednji pripadnik partizanskog pokreta koji je optužen za ratni zločin. Bilo bi nepravedno da sav teret komunističkih zločina od Bleiburga do Širokog Brijega padne na teret Boljkovca', naveo je u obrazloženju presude sudac Juriša.

Odvjetnik Boljkovca Anto Nobilo kazao je da nakon ove presude ostaje gorčina da do ovog postupka nije trebalo ni doći.

Tužiteljica je pak najavila žalbu na oslobađajuću presudu jer smatra da ima dovoljno dokaza da je Boljkovac odgovoran za zločin u Dugoj Resi.

Više: Večernji list, Hrt.hr

Popularni Članci