JEFTINIJI OD BUDVE! Lagali su o visokim računima iz dubrovačkih kafića jer cijene u europskim destinacijama su znatno veće

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Koliko god se domaći građani bunili i negodovali na cijene ugostiteljskih usluga koje u sezoni preko noći narastu u najpopularnijim turističkim središtima, one su još uvijek prilično daleko od onoga što plaćaju gosti u drugim razvikanim turističkim metropolama.

Tako su cijene za neku konzumaciju ili uslugu u Splitu ili Dubrovniku dvoznamenkasto niže od onih koje za istu uslugu valja izbrojiti u Barceloni, Nici, Veneciji, Lisabonu ili Ljubljani. No, zato su piće, jela u restoranima ili kokteli značajno skuplji u Splitu i Dubrovniku nego, na primjer, u Pragu, Varšavi, Bratislavi ili Budvi, piše Slobodna Dalmacija.

Tako barem stoji na stranicama "Expatistan", međunarodnog portala koji gostima pruža mogućnost usporedbe cijena u cijelom svijetu za cijeli niz usluga, kupnje ili konzumacija, a koji milijuni gostiju rado konzultiraju prije odlaska na put.

Na tom portalu nalaze se cijene za čak 516 različitih artikala, usluga, lokalnih troškova života, lokalnog prijevoza i štošta drugog za čak 2189 gradova u 215 zemalja i svaki se sa svakim može usporediti.

Kao referentna vrijednost indeksa troškova života uzete su cijene u Pragu, koji je 70. na listi troškova života s indeksom 100 pa se svi ostali gradovi uspoređuju s njim. Iako je poznato da su neke usluge na najrazvikanijim lokacijama turističkih gradova znatno skuplje od iznosa koji stoji na toj stranici, stranica "Expatistan" koristi neke srednje vrijednosti prosječnih mjesta.

Slobodna Dalmacija je pokušala tim modelom usporediti najpopularnije i najposjećenije turističke gradove na Jadranu u ovoj sezoni, Dubrovnik i Split, s europskim razvikanim turističkim središtima i vidjeti kakvu informaciju o nama dobivaju gosti koji prije dolaska u Hrvatsku to isto krenu gledati.
I evo što doznaju: Split i Dubrovnik su za najmanje dvadeset posto jeftiniji od nekoliko desetaka europskih gradova koji su city-break odredišta, a uspoređivali smo tipične turističke usluge poput brzog ručka, fast-fooda, piva u trgovini i piva u kafiću, gaziranog napitka u trgovini i kafiću, cijene koktela, večere u osrednjem restoranu i nezaobilaznog kapučina na terasi.

Dakle, te usluge po "Expatistanu" u Barceloni su 23 posto skuplje nego u Splitu i 26 posto skuplje nego u Dubrovniku. Te dvije perjanice gradskog turizma u Hrvatskoj jeftinije su u tim uslugama od Venezije za 26 posto, Lisabona 13 posto, Nice 29 posto, Berlina 26 posto te od Budve deset posto.

Cijelu analizu pročitajte ovdje.

Popularni Članci