Izvanredni otkazi prijetit će zaposlenima u zdravstvu bez covid-potvrde i negativnog testa

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: IB
Ako zaposleni u zdravstvu nemaju covid-potvrdu i odbiju test, smatrat će se da nisu došli na posao. Nakon tri dana mogu dobiti otkaz bez otpremnine.

Zaposlenici u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji se ne žele cijepiti, nemaju covid-potvrdu, nisu preboljeli bolest i odbiju test na covid-19, od 1. listopada neće moći ulaziti u ustanove u kojima rade, odnosno smatrat će se da se nisu ni pojavili na poslu, a onda će posljedično moći dobiti i izvanredni otkaz, Jutarnji list doznaje u Vladi.

Sugovornik iz Vlade pojasnio je za Jutarnji list kako su radni odnosi već definirani Zakonom o radu i pravilnicima o radu za ustanove u zdravstvu i socijalnoj skrbi, tako da se ti propisi neće morati mijenjati već će se za one koji ne žele imati covid-potvrdu smatrati da se nisu ni pojavili na poslu. Prema Zakonu o radu, nedolazak na posao može se smatrati teškom povredom radnih odnosa i radniku se može dati otkaz skrivljenim ponašanjem radnika ili izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok, a različiti pravilnici o radu točno definiraju postupke u tim situacijama.

"Ako netko učestalo odbija imati covid-potvrdu, protiv njega će se moći pokrenuti svi procesi sukladni Zakonu o radu i pravilnicima o radu, a Stožer će definirati za koje skupine će biti obveza izdavanja covid-potvrda. Covid-potvrde odnosit će se i na korisnike ustanova u zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali samo za punoljetne osobe, s iznimkom dječjih domova i nekih drugih skupina koje mogu imati probleme zbog cijepljenja", pojasnio je sugovornik namjeru Vlade.

Popularni Članci