'MORALNA OBVEZA' Ivan Pernar otvoreno o sinu koji boluje od autizma i cijepljenju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
'Dragi prijatelji, ako sam vam dosadan ili vam idu na živce moje objave, slobodno me prestanite pratit', poručio je saborski zastupnik Ivan Pernar koji se na svom Facebook profilu osvrnuo o problematici cijepljenja.

Objavu Ivana Pernara prenosimo u cijelosti bez namjere na insinuacije roditeljima da cijepe ili ne cijepe djecu. Naime, iako su antivakseri proglašeni prijetnjom globalnom zdravlju, svaki roditetelj snosi odgovornost hoće li cijepiti dijete ili ne. Ivan Pernar je na Facebook profilu opisao iskustvo koje je doživio njegov stariji sin zbog čega je on odlučio ne cijepiti mlađega.

"Da mi je netko govorio ono što ja vama govorim posljednja 4 dana prije nego se rodio moj prvi sin koji je danas autističan i ja bi mu rekao da je dosadan i vjerojatno otpratio njegovu stranicu. Hoću reći da vam ne zamjeram ako to učinite jer bi ja vjerojatno učinio isto da sam na vašem mjestu.

Sada vam želim reći zašto vam sve ovo pišem i govorim. Kad se rodio moj prvi sin Mathis bio je prekrasno dijete, uvijek nasmijan i vedre naravi. Gledao bi me oči u oči i na svaku moju grimasu odgovorio kopiranjem. Ja se smijem on se smije, ja se namrštim, on se namršti.

Međutim, nakon cijepljenja u ranoj dobi počeo sam primjećivati promjene u njegovom ponašanju, kontakt očima je izostao, a nekad vedro dijete počelo je imati stalno tužan izraz lica, osmjeha na njemu više nije bilo. Počeo je slagati stvari u nizove, a na pitanje kako se zove odgovarati "on se zove Mathis".

U jednom trenutku shvatili smo da nešto nije uredu i dijagnosticiran mu je Asperger, najblaži tip autizma, ali za mene to nije nikakva utjeha.
To je bilo veselo i zdravo dijete, a danas to nije, tada sam krenuo proučavati i shvatio da postoji zavjera farme, politike i medija čiji je cilj maksimizacija profita, na štetu ljudi.

Kad sam upoznao stomatologicu Viktoriu s kojom sam dobio Nou, rekla mi je da se slaže samnom u svemu osim po pitanju cjepiva. Budući da sam bio u tom antivaxerskom pokretu kako nas mediji nazivaju, poveo sam ju da upozna roditelje i djecu oštećenu cjepivima, kada je vidjela dijete od doktorice Alme Demirović kojem je neposredo nakon cijepljenja potpuno otpala kosa i koje i dan danas izgleda kao da ima leukemiju, počela se pitati kako je moguće da obični ljudi neznaju za takve slučajeve. Obitelj po obitelj, dijete po dijete, iskustvo po iskustvo, dovelo je do toga da je shvatila što sustav radi ljudima i odlučila poštediti malog Nou tog užasa.

Ja vama ovo nisam dužan govoriti, niti se to od mene očekuje, dapače, traži se da o tome šutim, ali osjećam moralnu obvezu, da vam prenesem moje iskustvo.

Ja Mathisa ne mogu vratit nazad, ali sam zahvaljujući njemu, spasio Nou. Ako samo jedna osoba od vas poštedi svoje dijete cjepiva i ono zauzvrat ostane pošteđeno bolesti ili invaliditeta, dovoljno sam učinio. To mi vrijedi više od 500 lajkova na stranici.

Što vrijedi čovjeku da zadobije cijeli svijet, a izgubi dušu? Što vrijedi i da postanem predsjednik ako pritom prestanem biti čovjek. Ne želim se uspinjati na društvenoj ljestvici na način da se pritom spuštam niz ljestvicu ljudskih vrijednosti.

I da, mogu vam reći da vas volim, dok novinari i prodavači cjepiva koji vas pozivaju da se cijepite to nikada neće reći jer ih nije briga za vas i vašu djecu", naveo je Ivan Pernar.

Popularni Članci