'

I trgovci uvode fiskalizaciju

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Nakon ugostitelja, na red dolaze i trgovci. Od 1.travnja kreće drugi krug fiskalizacije koji će obuhvatiti trgovce i slobodna zanimanja.

Hrvatska obrtnička komora ovih dana dijeli besplatne fiskalne blagajne, a trgovci upozoravaju: promet će padati, izostat će očekivani efekt u državnom proračunu.

U trgovini s alatom u Velikoj Gorici sve je spremno za fiskalne blagajne.

"Mi već imamo sustav jer smo i do sada stalno izdavali račune. Trebamo još samo nadograditi program i to je to".

Za trgovca Ivana Glavaša dvojbe nema: Zakon se mora se poštivati, a sve kako bi i trgovci i kupci bili zadovoljni, a račun čist.

"Bit će nešto ulaganja. Mi imamo dva dućana, dvije blagajne tako da nije pretjerano. Bit će problem onima koji do sad nisu imali ni kompjuter", rekao je Glavaš.

Vrata do nalazi se trgovina tekstilom i donjim rubljem. Ručno izdane račune elektronska je blagajna zamijenila prije dvije godine. Uveli su i internet, a upoznati su i s novim pravilima koja kreću od 1.4, kaže vlasnica Veronika.

Na nova pravila morat će se naviknuti oko 20 tisuća hrvatskih obrtnika i trgovaca. U susret im je izašla Obrtnička komora. Donacijom od 200 fiskalinih blagajna u vrijednosti 300 tisuća kuna bit će 'pokriveni' najugroženiji prodavači, kaže predsjednik Ceha trgovaca Boris Vukelić.

"To nije mali broj. On pokriva gotovo 1,5 posto svih trgovaca-obrtnika u Republici Hrvatskoj. Prednost su imali oni u brdsko- planinskim područjima, na otocima, područjima od posebne državne skrbi, oni koji su u težoj situaciji", rekao je Vukelić.

Ministarstvo financija procjenjuje kako će prva godina fiskalizacije državom proračunu donijeti oko pola milijarde kuna veće prihode, a idućih godina više od milijardu kuna. Vukelić pak upozorava.

"Efekti za državni proračun neće biti onakvi kakvi se očekuju. Dapače, promet će padati jer je takva realna situacija u trgovini i svim uslužnim djelatnostima. Problemi su u tome što su neki uočili priliku za brzu i laku zaradu, tu se radi o jednom djelu informatičara, a problem je i u nedovoljnoj pokrivenosti interent vezom u svim krajevima. U svemu tome radimo što možemo", naglašava Vukelić.

U sustavu fiskalizacije, podsjetimo, već su ugostitelji i srednje veliki poduzetnici, a od 1.srpnja trebali bi ući i svi ostali.

Porezna uprava Područni ured Dubrovnik, u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Dubrovnik, Obrtničkom komorom Dubrovačko - neretvanske županije i Udruženjem obrtnika Dubrovnik, organizira seminar na temu fiskalizacije za trgovce i samostalna zanimanja.

Seminar će se u Dubrovniku održati u utorak u 10 sati u hotelu Park, u Metkoviću u srijedu u 13 sati u prostorijama Gradske vijećnice u Metkoviću te na Korčuli u petak u 11 sati u prostorijama Centra za kulturu Korčule.

Na seminaru će djelatnici Porezne uprave, Područnog ureda u Dubrovniku Sanda Kapetanović i Ivo Grbić, prezentirati najvažnije aspekte fiskalizacije.

Popularni Članci