GI 'POMOZIMO DJECI S INVALIDITETOM' OŠTRO REAGRIRALA: Zahtjevamo smjene zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi!

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Građanska inicijativa Pomozimo djeci s invaliditetom uputila je priopćenje koje prenosimo u cijelosti. 

Građanska inicijativa „Pomozimo djeci s invaliditetom“ zahtjeva smjene odgovornih zbog propusta oko uvođenja pomoćnika u nastavi ove školske godine.

I ove školske godine mnoga djeca s teškoćama u razvoju krenula su u školske klupe puna neizvjesnosti. Razlog tomu jest brojni problemi koje MZO nije riješio tijekom protekle školske godine.

Naša građanska inicijativa od početka svog djelovanja inzistira na uvođenju inkluzivnog odgoja i obrazovanja.

Smatrali smo da će donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi biti donesen pravni okvir koji će omogućiti sustavno rješenje ove problematike.

Na žalost ministarstvo je objavilo Pravilnik bez uvažavanja javne rasprave koji je u mnogim dijelovima bio manjkav i na štetu djece s teškoćama.

Mi smo na vrijeme reagirali i na nekoliko sastanaka u ministarstvu dobili čvrsta uvjeravanja da će sve biti riješeno do početka nove školske godine.

Reagirali smo i u srpnju kada smo dobili informacije o mnoštvu djece koja bi trebala ostati bez pomoćnika.

No na našu žalost skoro ništa od onoga na što smo upozoravali nije uvaženo i provedeno.

Tako će preko 180 djece koja su do sada imala pomoćnike i kojima su povjerenstva u uredima državne uprave po županijama utvrdila da trebaju potporu pomoćnika u školu krenuti bez njih.

Još je gora situacija u sustavu obrazovanja koji je pod ministarstvom demografije jer zbog kašnjenja natječaja stotine djece (prema nekim procjenama preko 600) krenut će u školu ili izglednije ostat će kod kuće zato što ministarstvo nije na vrijeme provelo natječaj za udruge.

Stoga smatramo da je došlo vrijeme da odgovorne osobe koje su propustile napraviti svoj posao podnesu ostavke ili budu smijenjene jer smatramo da je nedopustivo da zbog lošeg rada dalje trpe djeca s teškoćama u razvoju.

Popularni Članci