Fantastične vijesti: njemački i švicarski turisti mogu na Jadran

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Najbolje vijesti za turistički sektor Hrvatske u posljednje dvije godine stigle su iz Njemačke i Švicarske. Nakon što je Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti prošlog tjedna cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone i smjestio u žutu zonu od ponedjeljka je s liste rizičnih područja Hrvatsku skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch.

Štoviše, u zelenu zonu tog uglednog instituta ušle su Splitsko-dalmatinska županija, Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska i Požeško-slavonska županija. Cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula je u utorak i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid, ali putuju kopnenim putem, piše Slobodna

Budući se ECDC-ova karta baš kao i mišljenje njemačkog instituta Robert Koch smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste, vrata za uspješnu sezonu u Hrvatskoj na početku lipnja širom su otvorena za sve Europljane, koji po povratku sa Jadrana ne moraju više u samoizolaciju. Najbolja je to potvrda činjenice da je epidemiološka situacija jedini kriterij koji će određivati uspješnost sezone i da se trud stizanja u "zeleno" u nekim regijama isplati.

-Uzimajući u obzir trenutno epidemiološko stanje kao i prognoze za naredne tjedne te ako se u idućem razdoblju ne dogodi nešto nepredviđeno, cjelokupni rezultat sezone mogao bi biti značajno bolji od onog protekle godine, ali još uvijek ispod rekordne 2019. Ono što je ključno jest da osiguramo kvalitetnu epidemiološku situaciju što dulje, po mogućnosti da barem do listopada budemo "zeleni". U tom slučaju nitko nam ništa ne može jer ćemo biti najsigurniji i najbliži Mediteran - ocjenjuje dobre vijesti Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Koliko je za Hrvatsku važno u Njemačkoj biti u zelenoj zoni epidemiološke sigurnosti pokazuje podatak da nam je lanjske covid-sezone stiglo 1,5 milijun Nijemaca dok smo bili u zelenoj zoni, pa je za očekivati ove godine još bolje brojke.

Partneri hrvatskog turizma iz Njemačke sa velikim su zadovoljstvom dočekali stavljanje tri jadranske županije u zelenu zonu, zbog čega će zasigurno i aviokompanije pojačati sada svoje linije prema Splitu i Dubrovniku. Tako zračna luka Split već sada ima potvrđene linije u lipnju 30 avioprijevoznika uz očekivanih 80 tisuća putnika.

Popularni Članci