Europska središnja banka upozorava na veliki pad cijena nekretnina, hoće li se to dogoditi i u Hrvatskoj?

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
U srijedu je Europska središnja banka (ESB) upozorila na moguć kaotičan pad cijena nekretnina u eurozoni, jer stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima.

Hrvatska se u izvješću ne spominje direktno, ali su njeni građani svjesni situacije na tržištu. Mnogi se nadaju padu cijena nekretnina, iako Europska središnja banka (ESB) upozorava da bi to moglo dovesti do financijske krize.

Za komentar upozorenja Europske središnje banke (ESB) o mogućem kaotičnom padu cijena nekretnina Index se obratio agentu za nekretnine Sanjinu Rastovcu. On ne očekuje da će se u kratkom roku cijene u Hrvatskoj smanjiti.

"Poremećaji na tržištu nekretnina uvijek krenu od ekonomski najjačih država pa se kroz određeno vrijeme preliju na manje. Hrvatska je u specifičnoj situaciji iz više razloga, zbog kojih se ne očekuje krah tržišta."

"Ulazak u Schengen i eurozonu su svakako zaslužni za veliki optimizam kada je u pitanju prodaja nekretnina, a isto tako optimistične prognoze dolaze i iz bankarskog sustava kada se priča o rastu kamata. Zbog velikih rezervi koje su naše banke morale imati za vrijeme kunskog sustava, financijski uvjeti u Hrvatskoj će se sporije zaoštravati nego u ostalim članicama europodručja i kamatne stope neće doseći visoke razine koje će odbijati kupce i investitore", predviđa Rastovac.

"Ako se ipak iz nekog nepredviđenog razloga u dogledno vrijeme pokaže da će kamate prijeći 4 posto te počne opadanje broja stranih kupaca, tek tada možemo očekivati i da će doći do veće korekcije cijena nekretnina", objašnjava.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE

Popularni Članci