Epidemiologinja o cijepljenju AstraZenecom: 'Koristi su značajno veće od rizika, ali ako osjetite ove simptome, javite se liječniku'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: screenshot
Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Zvjezdana Lovrić Makarić danas je za RTL komentirala nuspojave AstraZenece o kojima je izvijestila i Europska agencija za lijekove (EMA).

"Kao što i sami znate, EMA je još jednom potvrdila kako su koristi od cijepljenja AstraZenecom značajno veće od njezinih potencijalnih rizika. Ono što je ovaj put jasno izrekla je da postoji mogućnost rijetke nuspojave, a to je pojava krvnih ugrušaka s trombocitopenijom. Naime, oni su analizirali podatke cijepljenih osoba unutar EU i Velike Britanije, dakle ukupno 25 milijuna osoba te su zabilježili tek nekih 80 takvih spontanih prijava'', kazala je Lovrić Makarić.

Posebne rizične faktore, kaže epidemiologinja Lovrić Makarić, EMA nije identificirala.

"Radi se o iznimno rijetkoj nuspojavi"

''Međutim, pokazalo se da se u većini ovih slučajeva radi o osobama mlađim od 60 godina i osobama ženskog spola. Kako sam i sama istaknula, radi se o iznimno rijetkoj nuspojavi tako da zasad nema nekakvih posebnih preporuka, no ono što je važno istaknuti jest i činjenica da trenutno traje sastanak ministara EU, vjerojatno će se raspravljati o tome, a hoće li se donijeti nekakvi zaključci, u ovom trenutku vam ne znam reći'', rekla je.

Ako osjetite ove simptome, potražite pomoć liječnika

Ako pacijenti osjete ove simptome, kaže Lovrić Makarić, moraju potražiti liječničku pomoć.

''To su intenzivne glavobolje, pojava gubitka vida, intenzivna bol u prsištu, kratak dah i sl. Dakle, one uobičajene pojave koje imamo nakon cijepljenja poput povišene tjelesne temperature, to nije nikakav alarm te nema potrebe u tom smislu se zabrinjavati."

S obzirom na loš odaziv, za treću fazu cijepljenja treba još vidjeti. ''Činjenica je da mi nismo završili ni ovu prvu fazu. Paralelno se odvijaju prva i druga faza. Kada vidimo da je zasićenost populacije koja je ciljana u određenoj fazi i jednostavno slab odaziv, postepeno ćemo krenuti u tu treću fazu s tom drugom'', zaključila je Lovrić Makarić.

Popularni Članci