DUBROVNIK JE I DALJE HIT U svibnju manje kruzera na Jadranu nego lani

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Marijana Matulović
Iako je rezultat kružnih putovanja stranih brodova po Jadranu u prvih pet mjeseci bolji od lanjskog, samo za svibanj ove godine je lošiji, jer podaci DZS-a pokazuju da je u tom mjesecu kruzera bilo 4 manje, odnosno oko 4 posto manje ili ukupno 101, što je ujedno i najveći broj kruzera u jednom mjesecu od početka ove godine.

U hrvatskom moru u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 184 kružna putovanja stranih brodova, što je 16 putovanja ili 9,5 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, a tim je brodovima došlo 18,5 posto više putnika ili gotovo 231 tisuću, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Svi brodovi na kružnim putovanjima boravili su u Hrvatskoj ukupno 446 dana ili 19 posto više dana nego u lanjskih prvih pet mjeseci.

Uobičajeno ih je najviše ili 64,7 posto svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, koju slijedi Splitsko-dalmatinska s 21,2 posto brodova koji su se tamo prvo evidentirali, dok je u ostale četitri jadranske županije to učinilo preostalih 14,1 posto stranih brodova.

Prema zastavi broda, najviše su kružnih putovanja u prvih pet mjeseci ove godine ostvarili brodovi pod zastavama Italije i Malte, 44 odnosno 43, dok je pod zastavom Bahama bilo 35 kružnih putovanja.

Ukupno su brodovi na kružna putovanja po hrvatskom Jadranu u tom razdoblju stizali pod zastavama 10 zemalja, što je otprilike pet zemalja manje nego su stizali prošlih godina, piše N1.

Popularni Članci