Dr. Orsat John o promjenama u sustavu obiteljske medicine: 'Pacijenti će biti zadovoljniji, a liječnici motiviraniji'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavio je promjenu sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Prema najavama ministra ukidaju se koncesionari, a uvodi se nova kategorija - ordinacije koje bi se ustrojile, kako je najavio, prema modelu sličnom drugim zapadnoeuropskim zemljama. Inače, koncesije omogućavaju obiteljskim liječnicima svojevrstan poluprivatni rad kroz samostalni ugovor s HZZO-om te su liječnici tako odgovorni za vlastito financiranje, no imaju definirano radno vrijeme i nemogućnost zapošljavanja ili investiranja u vlastitu praksu. Koncesionar također plaća naknadu županiji za koncesiju, a taj novac županije bi trebale reinvestirati u primarnu zdravstvenu zaštitu. Osim liječnika koncesionara, postoje i liječnici obiteljske medicine koji za plaću rade u domovima zdravlja koji su kolektivnim ugovorom u zdravstvu na istoj razini kao i svi drugi zaposlenici doma zdravlja, zbog čega se mnogi i žale.

Predsjednik županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Orsat John za Dubrovački dnevnik kazao je kako podržava promjenu zakona kojim bi se koncesije izgasile te se na taj način išlo na privatiziranje primarne zdravstvene zaštite.

- Mi već sedam godina upozoravamo da je koncesija zapravo izmišljotina koja ne postoji niti u jednom zapadnoeuropskoj zemlji jer posvuda postoji ili privatni ili državni rad liječnika - rekao je doktor John pojasnivši kako plaćanjem koncesije doktori nisu plaćali prostor već koncesiju na rad. Prema njegovom mišljenju to je kao da vatrogasac ili policajac plaćaju da mogu obavljati taj posao što je, dodao je on, "besmislica".

- Sustav gašenja koncesija i stvaranja privatne primarne zdravstvene zaštite išao bi u korist i pacijentima i liječnicima tako što bi se povećala kvaliteta primarne zdravstvene zaštite - rekao je dr. Orsat John dodavši kako će tako liječnici moći ulagati u svoju edukaciju te će prema njegovom mišljenju postojati zdrava tržišna utakmica, moći će se više posvetiti pacijentima i raditi na kvaliteti svoga posla, a oni koji pođu u mirovinu, dodao je John, ordinaciju će moći proslijediti mlađim kolegama. Na pitanje kako će se ova promjena odraziti na pacijente doktor John naglasio je kako zasigurno neće biti lošije.

- Mislim da pacijenti neće osjetiti nikakvu promjenu - još uvijek ostaje HZZO kao monopolistička osiguravajuća kuća preko koje ide isti način financiranja, a pacijent i dalje ništa ne plaća. Što se tiče usluge pacijentima, tu može jedino biti bolje jer će liječnici biti motivirani budući da će vladati "zdravotržišna utakmica" pa će ulagati u opremu, znanje i kvalitetniju uslugu - smatra dr. Orsat John posebno istaknuvši zadovoljstvo komunikacijom KOHOM-ove centrale i Ministarstva zdravstva.

- Napokon su liječnici iz primarne zdravstvene zaštite sa svojim prijedlozima sudjelovali u kreiranju novog zakona što ranije nije bio slučaj jer su se donosili zakoni bez suglasnosti struke - govori predsjednik županijske podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine dr. Orsat John.

O tome što misli o najavi promjene sustava koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pitali smo i ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana.

- Moram reći da sam informiran isto kao i vi, tj. putem medija. Nisam razgovarao s ministrom o detaljima, a iz medija se ne može ništa sustavno procijeniti. Što znači ukidanje koncesija i uvođenje ordinacija zaista nemam pojma. Iz tih pojmova se ne može ništa iščitati, posebno ne projekcije u budućnosti - kazao je Bazdan dodavši kako je postojalo elektronsko savjetovanje od strane ministarstva koje se odnosilo na načelne promjene zakona o zdravstvu.

Promjene Zakona o zdravstvenoj skrbi bi, prema najavama ministra Kujundžića, trebale biti usvojene u Hrvatskom saboru za tri mjeseca što ravnatelj Bazdan smatra "malo neozbiljnim".

-Za promjenu zakona trebaju biti dva čitanja tako da moram reći kako sam malo zatečen, ali ne samo ja, već cijela javnost jer nitko ne zna o čemu se ovdje radi – komentirao je Bazdan dodavši kako nije zabrinut za budućnost domova zdravlja.

-Osim obiteljske medicine u sklopu domova zdravlja postoje stomatološke i specijalističke usluge, palijativa, patronaža, sanitet, zdravstvena njega u kući, a mi smo vlasnici velikog broja nekretnina i ordinacija u kojima koncesionari obavljaju svoju djelatnost tako da nema brige za domove zdravlja – zaključio je za Dubrovački dnevnik ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

Aida Čakić

Popularni Članci