DOPRINOS DUBROVNIKA 'OLUJI' Od ljudskih žrtava na današnji dan u Zatonu, do naših branitelja u akciji

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Neraskidive su veze pobjedničke akcije Oluja i Dubrovnika te dubrovačkih branitelja. Povodom 25. obljetnice potrebno se sjetiti i samog početka akcije, a prve ljudske žrtve pale su upravo u Dubrovniku, na današnji dan.

Duž cijele prve crte obrane na širem gradskom području otvoren je neprijateljski napad, jer se Vojska Republike Srpske, ponovnim topničkim napadima na dubrovačkom području željela osvetiti zbog poraza u područjima zahvaćenima Olujom.  

S nevjericom se Dubrovnikom tada proširila vijest o novim stradanjima, žrtvama rata, tragediji u Zatonu tog popodneva, 3. kolovoza 1995. godine, kada su na plaži poginuli Frano Goić (24), Danijela Spajić (25) i Orsat Domaćin (17), čijih je još troje prijatelja ozlijeđeno.

Nakon toga su uslijedili i agresorski pješački napadi, ali su branitelji Dubrovnika bili uspješni u učvršćivanju obrambenih crta. Mnogi će reći kako su upravo ova događanja na jugu bila najava pobjedničke akcije koja je uslijedila.

Uz ovaj značaj i doprinos Dubrovnika u samoj akciji, ne smije se zaboraviti ni sve one koji su u sastavu postrojbi MUP-a Dubrovnik i gardijskih brigada HV-a, izravno sudjelovali u 'Oluji', kao i na Južnom bojištu.

Nakon toliko godina potrebno je svima njima reći jedno veliko hvala, a žrtava se prisjećati. Počivali u miru! 

Popularni Članci