Don Damir Stojić razmišlja kao čovjek iz 16. stoljeća

Autor: Petar Ipšić Autori fotografija: hrt
Navodna izjava zagrebačkog studentskog kapelana don Damira Stojića kako silovana žena ne može zatrudnjeti, od koje se on jučer uporno ograđivao, ne treba previše iznenaditi. Tako su naime razmišljali i mnogi prije njega. Ali, prije najmanje 500 godina.  

U svom djelu iz 2001. godine 'Violence in Eeary Modern Europe 1500-1800', autor Julius R. Ruff piše kako se u ranomodernoj Europi smatralo da ovulacija nastupa samo pri postignutom orgazmu. Prema vjerovanju onodobnih pravnika začeće je svjedočilo da je žena uživala u spolnome činu pa je prema tome trudnoća kao posljedica silovanja nemoguća. 

Don Damir Stojić gostovao je sinoć u Dnevniku 3 HRT-a gdje je još jednom porekao takvu izjavu. Rekao je kako je na raspravu o pravu na život u studentskom domu 'Stjepan Radić' u Zagrebu pozvan kao gost. -'Sa silovanjem se dogodi jedna tragedija, ali s pobačejm još jedna. Svako dijete ima pravo na život. Pobačaj je zločin i vrijeme je da u Hrvatskoj o tome počnemo govoriti', rekao je Stojić u Dnevniku

-'O pobačaju ipak odlučuje svjetovna vlast, mi smo ipak, za sada, svjetovna a ne vjerska država', prekinula ga je voditeljica Tatjana Munižaba i zaključila emisiju.

Nažalost, nema snimke koja bi potvrdla ili odbacila skandaloznu izjavu koju je prvi prenio portal Narod.hr iza kojeg stoji udruga U ime obitelji. Stojić je sinoć rekao kako ne vjeruje da mu se podmeće. No, je li riječ o dogovorenoj suradnji, poput onih na estradi gdje se isceniranim skandalom gradi popularnost dvaju strana, ne možemo znati. U svakom slučaju, Željka Markić i Damir Stojić pripadaju estradi.

Popularni Članci