DOLAZI JOŠ VEĆI PAKAO Hrvatska je na udaru novog toplinskog vala koji će utjecati i na biljni i životinjski svijet

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić / Pixsell
Hrvatska je na udaru novog toplinskog vala, najsnažnijeg ovog ljeta. Toplinski val je počeo u ponedjeljak, a potrajat će možda i desetak dana.

- Idućih četiri-pet dana očekuju nas vrlo visoke temperature koje će u većini krajeva preko dana biti iznad 35 Celzijevih stupnjeva. Ovaj toplinski val karakterizirat će ne samo visoke dnevne temperature nego i na moru i vrlo tople noći i jutra - rekao je Izidor Pelajić, prognostičar u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ) za Jutarnji list. Ovaj toplinski val bit će izraženiji od dosadašnjih i zbog duljine trajanja.

- Zasad se ne vidi kraj tome toplinskom valu, ali postoji naznaka da bi u sjevernim, središnjim i gorskim krajevima Hrvatske u ponedjeljak vrućina mogla malo popustiti. No, i dalje bi bilo vruće s dnevnim temperaturama od 30 do 34 Celzijeva stupnja – dodao je Pelajić. Iako će biti vrlo vruće, u ovom toplinskom valu temperaturni rekordi uglavnom neće biti oboreni. Najviša temperatura u Hrvatskoj izmjerena je u Pločama, 4. kolovoza 1981. godine: 42,8 Celzijeva stupnja.

U svakom slučaju, iz DHMZ-a upozoravaju kako visoke temperature zraka mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru. Također treba pripaziti na domaće životinje, kućne ljubimce - toplinski će stres utjecati i na sav biljni i životinjski svijet.

Tako se na početku kolovoza nastavlja trend iz srpnja koji bi prema preliminarnim analizama u mnogim krajevima naše zemlje mogao biti jedan od najtoplijih otkad se kontinuirano mjeri temperatura zraka. Istodobno, ostvaruju se i dugoročne prognoze.

Prognostičari su još u svibnju najavili jedno od najtoplijih ljeta u povijesti, ne samo u Hrvatskoj nego u cijeloj južnoj Europi, s nekoliko toplinskih valova u srpnju i kolovozu.

- Toplinski valovi i suša su očigledan pokazatelj klimatskih promjena. Ako se srednja temperatura Zemlje povećava, tada uobičajena topla razdoblja postaju višestruko izraženija i duža. Dokazivo jednostavnom matematikom. Ili, drugim riječima, ako zatitrate punu čašu, ona će se puno prije proliti nego poluprazna - rekao je dr. Ivica Vilibić, klimatolog iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

- Osim porasta srednje temperature zraka, i razdioba ekstremnih događaja se mijenja, i to u korist tzv. blokirajućih atmosferskih situacija, u kojima se zaustavljaju planetarni valovi koji oblikuju vrijeme u umjerenim zemljopisnim širinama. Pa, ako se nađete na ‘krivoj’ strani blokade, dobijete ili ekstremne toplinske valove ljeti ili valove hladnoće zimi. To se već sad događa, tako govore mjerenja, a u budućnosti će biti još više izraženo. Naročito u “putinovsko-trumpovskom svijetu fosilnih goriva”, za koji se samo možemo nadati da se neće ostvariti - naglasio je Vilibić za Jutarnji list.

Popularni Članci