Dijana Čuljak službeno pod istragom

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: net.hr
Na listu osumnjičenika u aferi Core Media Državno je odvjetništvo prošlog tjedna uz već postojeća imena optuženika dodala još jedno ime. Istraga u najvećoj hrvatskoj medijskoj aferi sada se Dijane Čuljak.

Bivša HTV-ova urednica Čuljak tako se našla na optuženičkoj listi sa Vladimirom Šelebaj, Tončekom Mandić, Igorom Šumaković, Vladom Bučan i Marijom Cikač.

Protiv nje je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo nalog za provođenje istrage zbog sumnji da je od 2004. do 2008. zajedno sa svojim tadašnjim suprugom Šelebajem iz tvrtki Core Media i Media Spot izvukla ukupno 16 milijuna kuna te da su utajili oko 3 milijuna kuna poreza, čime je Čuljak počinila dva djela zloporabe položaja i ovlasti te jednu zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Dok je u dosadašnjem postupku protiv Šelebaja Dijana Čuljak bila samo svjedok, sada se tereti da je uz Šelebaja bila stvarni voditelj poslovanja tvrtki Core Media i Media Spot, te da je zajedno sa Šelebajem dijelila i zaradu, premda tužitelji nisu jasno naznačili koliki bio dio od spomenutih 16 milijuna kuna Čuljak pribavila sebi, a koliki je bio Šelebajev dio.

Da je Dijana Čuljak tajno bila u vlasničkoj strukturi tvrtki Core Media i Media Spot do sada se naslućivalo iz dokumentacije, ali i iskaza Šelebaja i nekih drugih svjedoka. Za najvažniji dokument u čitavom slučaju, tzv. Ugovor o tajnom društvu o tvrtki Core Media, gdje je bio i potpis Dijane Čuljak, ona je u svojem iskazu navela da ga je možda nesvjesno potpisala budući da joj je Šelebaj davao svakakve papire za potpisivanje, a ona ih je potpisivala jer je u njega imala bezgranično povjerenje.

No Šelebaj je, pak, tvrdio kako je Čuljak bila spiritus movens čitave operacije Core Media te je Državnom odvjetništvu i sudu predao dokumente na kojima je Čuljak navodno rukom pisala isplate iz tzv. crne blagajne Core Medije, a što bi trebalo dokazati kako je HTV-ova voditeljica itekako dobro znala kamo ide novac.

Tužiteljstvo je, po svemu sudeći, Šelebajeve argumente shvatilo vrlo ozbiljno, te je zaključilo kako postoji sumnja da je jedini cilj osnivanja tajnog društva zapravo bila namjera da se prikrije sukob interesa Dijane Čuljak, koja je u vrijeme osnivanja Core Medije bila zaposlena na HTV-u dok je Core Media radila produkciju za konkurentske TV kuće.

Optužnica je puna dva mjeseca stajala na zagrebačkom Županijskom sudu, da bi samo tri dana prije tzv. optužnog vijeća iznenada bila povučena jer su tužitelji zaključili da je ona nepotpuna.

Hoće li se i Dijana Čuljak zaista naći na novoj optužnici kada ona bude podignuta tek treba vidjeti, no čini se da je takav rasplet događaja najizgledniji. Za sada je Državno odvjetništvo Dijani Čuljak poslalo poziv za ispitivanje kako bi se očitovala o optužbama protiv nje. Prvi put je zovu kao osumnjičenika, a ispitivanje bi se trebalo obaviti za nekoliko dana.

Izvor: jutarnji.hr

Popularni Članci