test

DHMZ IZDAO POSEBNO UPOZORENJE Velika promjena vremena već je počela, evo do kad će trajati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
U Hrvatskoj je počela velika promjena vremena koja sa sobom nosi velik pad temperatura, olujna nevremena i obilne kiše. Prema prognozama promjena vremena trajat će najmanje tjedan dana. 

zbog obilne kiše, grmljavinskih nevremena i mogućih poplava za cijelu zemlju izdano žuto i narančasto upozorenje Meteoalarma.

Promjena je prvo zahvatila Kvarner, zapuhalo je jugo, pala je kiša...

U noći na srijedu i tijekom srijede na jugu Hrvatske promjenjivo, ponegdje i uz obilnije pljuskove s grmljavinom. Pritom će se uz umjereno i jako jugo temperatura zraka od jutra do poslijepodneva malo mijenjati - bit će uglavnom između 17 i 22 °C, prognozira za HRT Zoran Vakula.

Podjednako i na srednjem Jadranu, a u unutrašnjosti Dalmacije ujutro hladnije. I pritom nestabilno, ponegdje i uz izraženije pljuskove i grmljavinu, osobito u noći i ujutro te ponovno navečer. Uz često umjereno, mjestimice i jako jugo more će biti umjereno valovito i valovito.

Posebno upozorenje DHMZ-a.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) upozorava na moguće lokalne bujične i urbane poplave. Objavili su posebno priopćenje.

"Iznadprosječno toplo vrijeme na kraju rujna i početku listopada, koje u Hrvatskoj popularno nazivamo babljim ljetom ili Miholjskim ljetom, završit će tijekom srijede dolaskom vlažnog i hladnog zraka. Nerijetko će biti obilne oborine, a temperatura zraka će se u četvrtak, 7. listopada, osjetno sniziti, u unutrašnjosti ponegdje 10 do 15°C u odnosu na one s početka tjedna, 4. i 5. listopada 2021. g.

Sa sjevera nam se približava visinska dolina praćena mlaznom strujom koja će sljedećih dana djelovati na vrijeme u Hrvatskoj", piše DHMZ.

"Izražen frontalni sustav povezan s ciklonom nad sjeverom Italije prelazit će već noćas i sutra preko naših krajeva donoseći oblake i kišu, a mjestimice će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom.

Tijekom četvrtka će se nad Italijom i Jadranom dodatno intenzivirati ciklona pa se u Hrvatskoj očekuju još veće količine kiše, osobito na zapadu unutrašnjosti i na jugu zemlje.

Zbog obilne oborine moguće su lokalne bujične i urbane poplave, a naglo će porasti i vodostaj nekih rijeka, primjerice Kupe.

Budući da su još uvijek temperature i zraka i mora relativno visoke, moguća je i pojava grmljavinskog nevremena s tučom te pijavica.

Nakon juga će zapuhati bura, podno Velebita od četvrtka olujna s orkanskim udarima, a vjetrovito će biti i u unutrašnjosti. Stoga će, osim upozorenja za obilnu kišu i izražene grmljavinske pljuskove, biti i onih za vjetar. Razine upozorenja pratite ovdje.

Ova izražena promjena vremena uvod je u hladnije razdoblje koje će uz mjestimičnu kišu potrajati barem do sredine idućeg tjedna", upozorava DHMZ, prenosi Index.

Popularni Članci