'

'Da ste muškarac, i dalje biste bili u Vladi'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: www.sminkerica.com
Povodom Međunarodnog dana žena diljem Hrvatske organiziraju se okrugli stolovi s tematikom ženske uloge u poslovnom životu pa su se tako sastale i političarke te zaključile da su muškarci krivi za nedostatak žena na vodećim mjestima, no i da bi se i one same morale izboriti za sebe.

 

Zastupnice Jadranka Kosor, Gordana Sobol i Mirela Holy (SDP), sisačko-moslavačka županica Marina Lovrić Merzel (SDP), gradonačelnica Knina Josipa Rimac (HDZ) i šefica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Ivanka Luetić Boban, sudjelujući na okruglom stolu “Žene u politici” spomenule su i zakonske odredbe u vezi žena.

„Predložit ću izmjene Zakona o ravnopravnosti spolova tako da na listama uoči izbora omjer muškaraca i žena bude pola-pola“, obvezala se Jadranka Kosor, a Mirela Holy je dodala da prijedlog odmah potpisuje. Na njezinu pak tvrdnju da s ministarskog mjesta nije smijenjena zato što je žena, već zbog onoga što je izrekla, Kosor je uzvratila da bi Holy i dalje bila u Vladi da je muškarac i sigurno bi bila među najboljim ministrima. Prepričala je i to kako joj, kada je u poznatom slučaju vrijeđanja Vesne Pusić stala u njezinu obranu, jedan zastupnik pitao zašto je brani pa, kad mu je odgovorila da time brani princip jer se to sutra može dogoditi i njoj, zastupnik joj je uzvratio: “Neće, ako se budeš ponašala ispravno.”

„To je značilo, mala, budeš li manja od makova zrna, nećeš imati problema“, dodala je Kosor. Spomenuvši kako u SDP-u ima 33% žena, ali to ne prati adekvatna politička moć, G. Sobol na spominjanje nedavne premijerove izjave na SDP-ovu forumu žena -  "...da budu pametnije, inteligentnije i lukavije pa će ih se bojati i zaboraviti da su žene" uzvratila je kako se ni ona zbog te izjave nije osjećala dobro. M. Lovrić Merzel iznijela je svoj slučaj: „Preživjela sam 48 lažnih prijava koje su sve odbačene, a većina ih je bila potpisana ženskim imenom.“

Media servis

Popularni Članci