'ŽAO MI JE ZBOG NEUGODNOSTI, ALI MOLIM VAS POVRAT' Čini se da ni Danci ovo ljeto neće na Jadran

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: A.Č.
Tradicionalno jedni od najboljih posjetitelja Jadrana su gosti iz Skandinavije koji u velikom broju dolaze i uživaju u Hrvatskoj. Zbog pandemije koronavirusa čini se kako će oni ovo ljeto ostati doma.

Danska ja objavila kako će 15. lipnja otvoriti svoje granice za državljane Njemačke, Norveške i Islanda, a mogućnost ulaska na svoj teritorij državljanima drugih zemalja EU i Ujedinjenog Kraljevstva odgodila je do kraja ljeta.

"Računamo na otvaranje drugim zemljama iz Schengenskog prostora i Velike Britanije krajem ljeta", rekla je danska premijerka Mette Frederiksen. Za ulazak u Dansku, njemački, islandski i norveški turisti će morati pokazati potvrdu smještaja, hotelsku ili  rezervaciju za kamp za najmanje šest uzastopnih noći. U Kopenhagenu će noćenje za turiste biti zabranjeno, ali će ga moći posjetiti tijekom dana. 

Ministar pravosuđa Nick Hakkerup je rekao da je ta mjera donesena kako bi se sačuvao nizak stupanj intenziteta širenja virusa. Na ulasku u Dansku turistima će biti ponuđeno testiranje.

Za sada danska granica ostaje zatvorena s Finskom i Švedskom, s kojima će biti sklopljen sporazum prije nego s ostalim europskim zemljama. Od 15. lipnja Danci će moći putovati u Norvešku, Island i Njemačku, dok im se ne savjetuju putovanja u druge zemlje ako nisu neophodna. 

Hrvatski nacionalni zračni prijevoznik Croatia airlines najavio je avionsku liniju početkom lipnja prema Kopenhagenu i to do 7. lipnja s četiri leta tjedno dok će nakon tog datuma letovi biti svakodnevni. Let iz Zagreba za Kopenhagen polijeće svaki dan od 8.10 dok je polazak iz Danske za Hrvatsku u 11:20 sati.

Da Danci otkazuju svoje dolaske dokaz je i prepiska između jedne dubrovačke agencije i Danca koji se ispričao što otkazuje booking i traži povrat novca jer je njihova vlada spriječila putovanja.

Popularni Članci