Cijene povrća u Europi divljaju, a domaći proizvođači i dalje propadaju jer su 'neisplativi' velikim igračima

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: NK

Zbog pretoplog početka zime i nevremena u Španjolskoj i Maroku propalo je povrće u plastenicima. Divljaju cijene u Nizozemskoj, ali i Velikoj Britaniji, gdje se čak i rajčica prodaje na komad. U Hrvatskoj službeno toga nema, no neki zbog visokih cijena tako kupuju

U Europi je zavladala velika nestašica, a time i veliko poskupljenje povrća. Zbog pretoplog početka zime i vremenskih neprilika, u Španjolskoj i Maroku propalo je povrće u plastenicima. Cijene divljaju u Nizozemskoj i Velikoj Britaniji gdje se u nekim trgovačkim lancima rajčica prodaje na komad.

U Hrvatskoj zasad toga nema, ali neki zbog visokih cijena upravo tako kupuju - na komad.

"Toga se ne možemo odreći, jesti moramo. Nećemo uzet dvije mrkve nego jednu. Jel tako? Ajde salata je jeftina, nju ćemo jest pa ćemo zečevi postat", govori Slavko.

Većini ipak nije do šale, kupnja povrća sve je veći udarac na džep građana.

"I krumpir i poriluk i kelj, sve. Sve je poskupilo", priča Ana.

"Jeftinije je ovdje nego drugdje, bar mi se čini, ali inače je skupo, poskupilo je zadnje vrijeme, u zadnjih godinu dana jako su se digle cijene", rekao je Kruno.

A povrća ne prozvodimo dovoljno ni za dvije trećine vlastitih potreba.

'Mi povećamo proizvodnju, a oni puste uvoz'

Marina Galović, predsjednica Udruge zagrebačkih povrćara, za RTL Danas kaže da se smanjila proizvodnja.

''Tijekom pandemije covida rekli su nam da povećamo proizvodnju jer moramo biti samodostatni, granice su se zatvorile. I što? Mi povećamo proizvodnju, a oni puste uvoz iz trećih zemalja i ja bacam dva hektara povrća jer nemam kamo tim'', kaže ona.

Sličnu situaciju proizvođači će imati za Uskrs kada krene prodaja rotkvica, salate i mladog luka.

'Kupaca jednostavno nema'

''Doći ću u noćnu smjenu na Zelenu tržnicu, kao domaći opskrbni lanac i tamo ćemo stajati i gledati jedni druge jer jednostavno kupaca nema. Kad ga nazoveš i pitaš ga zašto te nema, zašto ne kupuješ kod nas, reći će da je došlo puno salate u hladnjači iz uvoza, iz Italije, rotkvice, makedonskog luka, koji je povoljniji, cijenom niži od naše proizvodnje čak u prodaji i tako onda smanjuješ kapacitet dok ne dođeš do točke da više nisi rentabilan'', objašnjava Galović.

A kad proizvođači više ne mogu plaćati račune, zatvaraju proizvodnju. Samo u Zagrebu u posljednje dvije godine nestala je četvrtina OPG-ova.

Popularni Članci