'

CIFRE OD KOJIH BOLI GLAVA Cijene vjenčanja probile plafon, od cvijeća do stolica - sve je poskupjelo

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: PEXELS
Vjenčanje je za mnoge najvažniji dan u životu, a sezona vjenčanja je u punom jeku. Iako najvažniji i najsretniji dan - vjenčanja su postala skup sport, kako za mladence tako i za goste.

RTL je istražio kako se otprilike kreću cijene prosječnog vjenčanja. 

Zvonimir Videković, koji vjenčanja organizira već 12 godina, rekao im je da su cijene ove godine znatno skočile u odnosu na prošlu.

Trenutno su najveći hit vjenčanja srednje veličine do oko 150 ljudi. "Ima slučajeva i kad je 300, pa i više od 400 gostiju. Ali u posljednje vrijeme najpopularnija su manja ili srednje velika vjenčanja od 100 do 180 ljudi", kaže Videković.

Bez cvijeća nema svadbe, a cijene su skočile i duplo, kazao im je jedan zagrebački dekorater. 

"Cvijeću je jako narasla cijena, a pogotovo od prelaska na euro. Za svadbu sa 100-tinjak gostiju, cijena je oko 1500-2500 eura. To uključuje dekoraciju stolova, mladenačkog stola, buket i par posebnih revera", otkriva. Mladenci se i dalje, dodaje, odlučuju na klasične zeleno-bijele kombinacije dekoracija, ali što se štednje tiče: "Nema previše promjena, na svadbi se ne štedi, jednom, dvaput je u životu".

A skočila je i cijena stolica, otkrila im je jedna mladenka koja se udala ovog ljeta. 

"S obzirom na to da salu morate dogovoriti barem godinu dana ranije, uglavnom dobijete cijenu koja je u tom trenutku aktualna. U pravilu se potpiše ugovor kojim se obvezuju da neće cijenu mijenjati, bez obzira na inflaciju. Tko je lani dogovorio svadbu, mogao je proći i sa 75 eura po stolcu, ali sad se ne može ispod 85 eura", kazala je mladenka.

To je potvrdio i Videković koji tvrdi da se u nekim salama cijena stolca penje i do 160 eura po osobi.

A treba misliti i na glazbu.

"Iznenadile su nas cijene svadbenih bendova, dakle ne nekih poznatih izvođača. Dobivali smo ponude na 6500 eura. Također bendovi/zborovi koji pjevaju u crkvi, teško ćete naći ikoga ispod 200 eura, a recimo da vaš obred traje 30 minuta i oni pjevaju tri, četiri pjesme. Koristeći metodu pretvaranja u kune, shvatiš da je to 1500 kuna pa ti baš i nije jasno kako i zašto", prepričava mladenka koja se udala ovog ljeta. 

Neupitno je da je skočila cijena i darova, a mnogi se odlučuju za kuvertu s novcima.

"Prošla su vremena kada se moglo dobro darivati same mladence, teško je prognozirati koliko se stavlja u kuvertu. Nepisano pravilo je: Ako je stolac 70 eura, onda par daje 200 eura. To pokriva stolac i ostaje nešto za mladence", objasnio je Videković, piše Net.hr.

Popularni Članci