Česi o ljetovanju u Hrvatskoj: Postaje neisplativo, a drugdje za istu cijenu dobijemo all inclusive!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Brojne češke obitelji više neće dolaziti u Hrvatsku, jer odmor ovdje više nije jeftin. Češki Blesk piše kako tako nešto više ne postoji nakon što su cijene u “raju za češke turiste” toliko porasle da brojne obitelji u domovinu javljaju kako ih je odmor došao oko 4500 kuna više nego lani. Poskupilo je sve – pivo, jelo i smještaj.

Prema onome što su ispričali za Blesk, u srpnju je u Hrvatsku došlo 346 tisuća turista iz Češke.

– Računamo kako smo platili barem 15 posto više nego prošle godine. Kava i jelo u objektima u kojem smo lani dolazili skuplji su između 10 i 15 posto – ispričao je Tomaš koji godinama dolazi na Jadran, a Kateřina je potvrdila kako je s obitelji za odmor ove godine izdvojila oko 4500 kuna više nego prošlo ljeto.

Odsjeli su u jednom apartmanu na makarskoj rivijeri, hranili se u restoranu, a kaže da kad poskupljenju hrane i smještaja još pribroje skupi benzin, ljetovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer su za istu cijenu, procjenjuju, mogli dobiti all-inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu, prenosi Jutarnji list.

Da je sve poskupilo Blesku su potvrdile i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cijene smještaja u nekim hotelima porasle za 100 posto, ali da su aranžmani svejedno i ove godine bili rasprodani.

Isto potvrđuju i iz Zajednice čeških putničkih agencija (AČCKA).

– Hrvatska se bori s overbookingom i pretrpanim hotelima usprkos činjenici da se ovi aranžmani sada prodaju po dosta visokim cijenama. Smještaj u apartmanu sada već doseže 2500 tisuće kuna po osobi, a u hotelu preko 7000 za tjedan dana, što dosad nije bio slučaj – kazala je direktorica udruge Kateřina Chaloupková koja Česima željnima uštede savjetuje da u Hrvatsku idu izvan glavne sezone.

S obzirom na to da je u dosadašnjem djelu godine iz Češke u Hrvatsku stiglo 346 tisuća turista, što je 15 posto više nego lani, očito je da Česi i dalje vole Jadran, i to ponajviše Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru.

Dubravko Miholić iz hrvatske podružnice HTZ-a u Pragu kazao je za Blesk da je povećanju cijena na Jadranu kumovala, kao i u ostatku svijeta, inflacija i porast svih troškova, a dodao je kako je i velik broj hotela bio obnovljen te dobio veću kategoriju što je također uzrokovalo da su pojedini objekti poskupjeli.

Blesk podsjeća kako Hrvatska od 2023. godine umjesto domaće valute uvodi euro, a Miholić vjeruje da će to pojednostaviti putovanja i dolaske stranaca u našu zemlju, prenosi Jutarnji list.

Doduše, to ne vrijedi za Čehe koji koriste krunu i nisu uveli euro.

Hrvatska je Česima omiljena destinacija te ih je prema podacima Češkog statističkog ureda lani u Hrvatskoj boravilo 607 tisuća. Sada ostaje za vidjeti koliko njih će si Hrvatsku moći priuštiti – sljedeće godine.

Dora Koretić

Popularni Članci