Capakova zamjenica rekla što trebaju raditi oni koji čekaju rezultate testiranja

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš komentirala je situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj. 

Osvrćući se na rekordne brojeve novih slučajeva u Zagrebu, rekla je kako je to najveći grad i najveća gustoća naseljenosti pa nije čudno da vidimo veći broj slučajeva.

"Edukacija je temelj svega, podloga za postupanje i mislim da će mjere donesene na nacionalnoj razini pomoći da se situacija u Zagrebu stabilizira. Ali vidjeli smo da svaki lokalni stožer može donositi strože mjere, tako da prepuštam lokalnom stožeru da kaže što misli", rekla je Bubaš za RTL.

Istaknula je kako u Hrvatskoj ima 26 testnih centara te da se taj broj povećava.

"Svaki testni centar skrbi da ima dovoljno materijala za provođenje testiranja. Tu su, naravno, i ljudski resursi koji su ograničeni, ali se radi na tome da se pomogne da se neki poslovni prenesu na druge tako da stručnjaci mogu raditi posao gdje ne mogu biti zamijenjeni. Možemo napraviti 10.000 testova dnevno, ali testiranje se treba provoditi u optimalnom opsegu", poručila je.

Dala preporuke za astmatičare

Za one koji čekaju rezultate testova rekla je da se trebaju ponašati odgovorno, znaju zašto su bili testirani.

"Ako sumnjaju da su zaraženi virusom, trebaju biti kod kuće i ponašati se kao da jesu zaraženi. Izlaziti samo u nužnim okolnostima da može funkcionirati domaćinstvo, nositi masku, distancirati se od drugih i svesti kontakte s drugima na minimum", izjavila je Bubaš.

Osvrnuvši se na slučaj preminule maturantice, iskazala je sućut obitelji i dala preporuke za astmatičare.

"Što se tiče oboljelih od astme i drugih kroničnih bolesti, ako nemaju akutizacije tegoba, trebaju se pridržavati mjera i ne sustezati se od sudjelovanja u normalnim životnim okolnostima, ali izbjegavati okupljanja", rekla je Bubaš za RTL.

Popularni Članci