test

Ako volite vruća i suha ljeta nemojte se prerano radovati, ovo bi moglo biti kišno

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Grgo Jelavić/ PIXSELL
Proteklih godina u ovo doba klime u autima, stanovima i uredima već su naveliko radile, zemlja je vapila za kišom, a i oni manje hrabriji već su se kupali u moru. Ova godina je potpuno drukčija. Temperature zraka na kopnu kreću se oko 15 stupnjeva Celzijusa, u modi su kišne kabanice i gumene čizme, poplave su ekstremne, sunce na prozorčiću je incidentna situacija, a na kupanje u moru nitko ni ne pomišlja.

Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuje u razgovoru za Jutarnji kako će se vrijeme u posljednjoj trećini svibnja ipak popraviti. Trebalo bi, kaže, biti toplije uz više sunčanih sati ali vrijeme se ipak neće stabilizirati. Stoga do kraja mjeseca trebati računati na mjestimičnu kišu ili pljuskove s grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji. Takvo promjenjivo vrijeme nastaviti će se i u lipnju. Mikec naglašava da je i u dijelu lipnja malo povećana vjerojatnost za promjenljivije vrijeme uz češću kišu, posebice sredinom mjeseca kada bi temperatura zraka mogla biti oko prosječne pa i malo niža od nje.

Prema njegovim riječima prognostički materijali za dulji vremenski rok,15 do 30 dana, u ovom trenutku ne mogu nam otkriti hoće li se ponoviti ekstremno kišno razdoblje kakvo je bilo oko sredine ovog mjeseca.

Hoće li dugo ljeto biti toplo, vruće, suho ili promjenjivo, u ovom trenutku Mikec ne može sa sigurnošću kazati. Naime službena sezonska prognoza DHMZ-a za ovo ljeto bit će izrađena do kraja svibnja kada budu dostupni svi potrebni prognostički materijali.

Ipak, preliminarni podaci temeljeni na rezultatima numeričkog modela sezonske prognoze Europskog centra za srednjoročne prognoze vremena iz Readinga (ECMWF) pokazuju veliku vjerojatnost za iznadprosječnu toplinu tijekom ljeta lipnja, srpnja i kolovoza, pri čemu bi u svakom od tri ljetna mjeseca srednja mjesečna temperatura trebala biti viša od klimatološkog srednjaka. To znači da bi temperature trebale biti iste ili nešto niže nego prošle godine. Naime, klimatološki srednjak računa se na razdoblje od 30 godina, a lanjsko ljeto bilo je iznadprosječno toplo.

Svi koji vole vruća i suha ljeta ne trebaju se prerano radovati. Naime, preliminarni pokazatelji govore da bi tijekom ovog ljeta količina kiše u većini krajeva Hrvatske mogla biti oko prosječne, a u nekim dijelovima zemlje i malo veća od toga. To pak znači da bi kiše ovog ljeta moglo biti više nego prošlog. Uz napomenu kako su to za sada preliminarna predviđanja te kako pouzdanost ovakve vrste prognoze nije velika, Mikec ističe da je vjerojatnost za ostvarenje te prognoze umjerena.

Popularni Članci