ZNATE LI IH IZRADITI? Pogledajte kako ćete napraviti tradicionalne mljetske makarule (FOTOGALERIJA)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Udruga Deša danas je organizirala radionice na kojima se učilo kako izraditi tradicionalne mljetske makarule u sklopu ovogodišnjeg Good Food Festivala u svojim prostorijama u Lazaretima.

'Mljetski makaruli su tradicionalno jelo našeg otoka koje se jedno vrijeme zapostavilo jer se mogla kupiti pasta svuda. Kako smo u Deši prikupljali stare recepte, tako sam se ja sjetila jednog kransog jela. Kad bi se pravili to bi bilo vrijeme kao i danas, dakle kišno vrijeme. Na otocima se jela riba, a kad je ne bi bilo, onda su se pravili makaruli,' kazala je Jany Hansal.

Za izradu mljetskih makarula potrebno je pola kilograma brašna, jedno jaje (ako se ima, mada nije neophodno), jedan decilitar vode, malo soli, jedan kozji sir iz ulja, česan i maslinovo ulje. U loncu je potrebno zakuhati vodu sa soli, a u međuvremenu umijesiti tijesto od brašna, soli, jednog jaja i vode.

Od tijesta je potrebno napraviti okrugle rezance tj. makarone, staviti ih u kipuću vodu i kuhati pet minuta te ih izvaditi na pladanj.

U tavi je potrebno zagrijati maslinovo ulje, dodati česan te kratko zapržiti na vatri dok ne porumeni. Na dno vatrotalne zdjele potrebn oje staviti red makarula, naribati kozji sir preko te redati; red makarula, red sira, a na kraju sve preliti uljem i zaprženim česnom.

Tko je sve uživao u izdradi mljetskih makarula, provjerite u fotogaleriji.

Popularni Članci