Željko Raguž: Agencije koje ne vraćaju račune i ne negiraju dug, prijatelji su Grada

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Problemi sa zaustavljanjem turističkih autobusa ne jenjavaju. Iako je špica sezone daleko odmakla, sumiraju se svi evidentni problemi u nedostatku komunikacije Grada Dubrovnika s turističkim agencijama, ali se primjećuje i očigledno nepoznavanje dijela zainteresiranih u ovaj predmet s osnovnim podacima. I dalje javnost nije upućena u to tko je autobuser, a tko turistička agencija.

I dok traju prijepori između Sanitata i odvjetnika turističkih agencija, dugovi prema Sanitatu i dalje rastu. Sanitat iz vlastitih sredstava i dalje jedva pokriva PDV koji nastaje izdavanjem faktura, a koje se ne plaćaju, odbijaju ili jednostavno plaćaju djelomično.

Agencije ignoriraju dug, a Sanitat plaća PDV

Kako doznajemo, Sanitat Dubrovnik iz redovnog poslovanja uredno uplaćuje u državni proračun PDV, dok dio dubrovačkih agencija dug uopće ne želi priznati. Osim toga, cijeli slučaj je ispolitiziran pa neki mediji navode kako Grad dio dužnika proziva, a drugi, poput Atlasa zaštićuju. Za razliku od agencija koje se spore s Gradom i Sanitatom te vraćaju fakture, Atlas ne ignorira svoj dug, priznaje ga i namjerava platiti, iako u plaćanju svojih obveza 'kaskaju'.Ove navode potvrdio je za Dubrovački dnevnik i sam direktor Sanitata Niko Kapetanić. 

Na špekulacije o tome kako za favoriziranje Atlasa lobira bivši djelatnik Agrokora, sadašnji zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, prozvan da štiti turističku agenciju Atlas u kojoj kontrolni paket dionica drži Agrokor, odgovorio je i sam Raguž.

-'Ja sam iz Agrokora otišao onog dana kada je započeo moj mandat zamjenika gradonačelnika. Agrokor ima 70 tisuća zaposlenika, ja sam samo jedan od bivših zaposlenika i sada je moj jedini poslodavac Grad Dubrovnik', rekao je Željko Raguž za Dubrovački dnevnik te dodao kako one agencije koje priznaju svoj dug i ne vraćaju račune imaju otvorena vrata Gradske uprave, dok će se neplatiše sankcionirati svim pravnim osnovama. 

Mala škola učenja o poslovanju 

Smiješna strana ove zavrzlame leži i u elementarnom nepoznavanju djelatnosti. Autobuseri su kratki pojam za tvrtke ili obrte koji posjeduju jedan ili više autobusa te obavljaju prijevoz putnika. U konkretnom slučaju, prijevoz putnika gdje je iskrcaj na Pilama, uglavnom je organizirani prijevoz gdje turističke agencije uzimaju 'Autobusere' u najam, a samu naknadu za iskrcaj na Pilama plaća agencija, a ne autobusni prijevoznik.
Stoga i ne čudi anegdota koju su vozači doživjeli ovo ljeto od nekolicine građana koji su ih u prolazu kudili da 'čine gužvu, a ne plaćaju račune Gradu', a sve nakon što je gradska uprava objavila popis dužnika, a dio medija za to okrivio autobusere, umjesto agencija.

No, direktor Sanitata Niko Kapetanić je optimističan, tvrdi kako ima indicije da će se ova zavrzlama uskoro riješiti. Nije isključeno kako će to biti i sudski spor, što je legitimna instanca za rješavanje problema sukobljenih strana.
 

Popularni Članci