test

Zbogom, Đelo, dugo ćemo te se sjećati

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
U 81. godini života, nakon teške bolesti, napustio nas je hrvatski skladatelj, gitarist, aranžer, dirigent, duh Malog raspjevanog Dubrovnika, utemeljitelj Dubrovačkih trubadura i ponosni Dubrovčanin Đelo Jusić.

Jusić je poznat po velikim umjetničkim djelima ozbiljne i zabavne glazbe. Utemeljitelj je Dubrovačkih trubadura, a njegova poznata djela izvodili su brojni ugledni glazbenici poput Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frana Lasića, Iva Pattiere, Mila Hrnića. Jusić je za svoja djela osvojio brojne nagrade i priznanja na festivalima poput onih za skladbe 'Zagrljeni', 'Volim te budalo mala', 'La musica di notte'.

Ove godine, dobio je nagradu Grada Dubrovnika za životno djelo. 

Rođen je 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, a upravo mu je Grad poslužio kao inspiracija za njegovo umjetničko stvaralaštvo. Skladanjem se počeo baviti 60-tih kad je osnovao Dubrovačke trubadure, a utemeljio je i Mali raspjevani Dubrovnik. I 'Mali raspjevani' i 'Trubaduri' postali su svojevrstan simbol Grada.

Bio je jedan od skladatelja oratorija 'Istina o gradu slobode' koji se godinama tradicionalno izvodio na Dan branitelja Dubrovnika, ali i na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Kao istinska duša Grada, Jusić je vrlo često otvoreno komentirao događaje u Gradu, uvijek pomalo nostalgičan, sa sjećanjem na neka mirnija vremena u kojima su Dubrovčani bili pravi gospari, u vremenima kad se njegovala tradicija više nego danas.

Umro je danas u bolnici u Zagrebu.

Popularni Članci