'

ZBOG OVOGA JE ĐELO DIKANA ZALIO PIĆEM Traje trakavica oko oporuke Aksela Petkovića: Dok njegova sestra živi od socijale, slučaj je na Vrhovnom sudu

Autor: Vedran Salvia Autori fotografija: Grgo Jelavic/PIXSELL
Trakavica oko oporuke dubrovačkog ugostitelja i kolekcionara Aksela Petkovića i dalje traje. Naime, pred više sudova i dalje traju pravni procesi, koji oporuku pokušavaju osporiti.

Već godinama Vanda Petković, sestra Aksela Petkovića, pokušava poništiti oporuku. Imovina Aksela Petkovića procjenjuje se na više milijuna eura, a među kojom je i palača u Karmenu. Oporukom imovina je pripala poduzetniku Josipu Radeljaku Dikanu, dubrovačkom javnom bilježniku Nikši Viđenu i zagrebačkom odvjetniku Draganu Suši.

UDRUŽIVANJE ZBOG POČINJENJA KAZNENOG DJELA

Konkretno, Vanda Petković tužila je Josipa Radeljaka Dikana i njegove partnere zbog zlouporabe položaja i ovlasti, utaje, prijevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi i udruživanja zbog počinjenja kaznenog djela.

Još prije dvije i pol godine Općinski sud u Dubrovniku odbio je poništiti Petkovićevu oporuku, koju je on potpisao dvadeset dana prije smrti, sad već daleke 2009. godine. Kako doznaje Dubrovački dnevnik, žalbeni postupak vodi se pred Vrhovnim sudom. Međutim, vrijedi istaknuti i kako je Vanda Petković pokrenula postupak uz koji pokušava osporiti prepuštanje svoje imovine pokojnom bratu.

Inače, kako je Slobodna Dalmacija pisala još 2009. godine, argument obrane koju predvodi odvjetnica Branka Skansi je kako je tu bilo niz sumnjivih poteza, od Ugovora o osnutku trgovačkog društva „Aksel Petković doo“ čiji je temeljni kapital zapravo njegova kuća u predjelu Karmen unutar dubrovačkih zidina do Ugovora o ustupanju poslovnog udjela, kojim je Aksel u jednakopravnom omjeru tu tvrtku prenio u vlasništvo Radeljaka, Viđena i Suše, do ugovora kojim je u vlasništvo ušao i Dikanov sin Leo Radeljak. 

O PRESUDI IZ 2017.

Što se tiče presude iz 2017. godine, kako je pisao Telegram, Vanda Petković je u sudskom procesu tvrdila kako njen brat u trenutku pisanja oporuke nije bio sposoban za rasuđivanje te kako je bio pod jakim lijekovima zbog metastaze raka kostiju. 

Dragan Suša i Josip Radeljak, prema pisanju Telegrama, odgovorili su da je tijekom potpisivanja oporuke u bolnici bila nazočna i anesteziologinja koja je i potvrdila da je Petković bio svjestan svojih postupaka. I obiteljski liječnik Petkovićevih, Teo Depolo, prisjetio se svog zadnjeg susreta s Akselom, desetak dana prije njegove smrti. “Trpio je jake bolove, no prepoznao me. Aksel je uvijek bio psihički zdrav”, ustvrdio je liječnik. 

Ključno je bilo mišljenje psihijatara koji su utvrdili da je Aksel Petković, unatoč teškoj bolesti, bio sposoban za rasuđivanje. Odnosno, da je u trenutku potpisivanja oporuke shvaćao značenje tog svog poteza, kao i njegove posljedice, piše Telegram.

Što se tiče samog Radeljaka, on je po pitanju ovog slučaja istupio još 2009. godine na konferenciji za novinare kad je rekao kako i daje plače za prijateljem dok mediji od njega rade negativca. Kazao je tada i da su on i njegovi partneri "na sebe preuzeli zahtjevnu dužnost da se brinu o bolesnoj Vandi". 

VANDA PETKOVIĆ ŽIVI OD SOCIJALE I POMOĆI PRIJATELJA

Slučaj je ovo koji je u žiži dubrovačke javnosti već desetak godina. Ista ta javnost bila je šokirana saznanjem da je njihova sugrađanka oporukom ostala bez ikakve imovine. Inače, prema toj istoj oporuci, skrbnici su dužni doživotno izdržavati Vandu u visini dvije prosječne hrvatske mjesečne plaće. No, ona svoj novac niti danas još nije primila. 

U gradskim kuloarima može se čuti kako ustvari iznimno teško živi, ona primi socijalnu pomoć u iznosu od 800 kuna te joj pomažu prijatelji kojih je opet, kako to već ide, sve manje.

PODSJEĆANJE NA REAKCIJU ĐELA JUSIĆA

Koliko je dubrovačka javnost involvirana u ovaj slučaj govori i nedavna objava o Akselu Petkoviću u Facebook grupi "Jedno drugo vrijeme, Vrijeme dobrih Duhova od Grada, Dubrovcana dobra duha", koja je pobrala veliki broj komentara Dubrovčana, koji podržavaju Vandu Petković u njezinoj sudskoj borbi. Primjerice, glumac Igor Hajdarhodžić je napisao kako bi "pet ljudi iz grada trebalo useliti u kući i držati stražu dok se sugrađanka ne vrati doma":

A Dubrovčani se sigurno posebno i sjećaju slučaja iz 2010. godine kad je upravo zbog ovog slučaja Đelo Jusić verbalno napao Radeljaka te ga, između ostalog, pitao kako ga nije sram hodati Dubrovnikom. Nakon uvreda zalio ga je pićem. Dikan mu je uzvratio udarcem dlana u glavu.

Popularni Članci