ZAVIRITE U NOVE AUTOBUSE! Stiglo šest standardnih autobusa i dvije 'harmonike', prometovat će na gradskim linijama (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Predstavljanje šest gradskih solo, dakle standardna autobusa tvrtke MAN i dva zglobna autobusa, tzv. harmonike istog proizvođača upriličeno je danas u prostorima Libertasa u Komolcu. 

Nazočili su mu gradonačelnik Mato Franković, direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić i predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud koji su kazali nešto više o autobusima.

"Danas svjedočimo primopredaji novih autobusa koji su financirani iz EU fondova, u iznosu od 85 posto. Cilj je daljnji napredak autobusnog prijevoznika Libertas," izjavio je Franković koji je ovom prigodom podsjetio kako je ovog ljeta nabavljeno sedam autobusa, financiranih iz EU fondova, a do kraja godine, kako je najavio gradonačelnik, također stiže još autobusa.

"Kad se taj ciklus završi, krajem ove godine imat ćemo 29 novih autobusa nabavljenih iz EU fondova u pet godina što znatno pomlađuje voznu flotu Libertasa i omogućuje znatne uštede na gorivu," kazao je Franković dodavši kako vjeruje kako će se uskoro raspisati natječaj za nabavu električnih autobusa.

"Za njih smo spremni. Kao što i sami znate, napravili smo više probnih vožnji s više različitih tipova autobusa i napravili smo studiju koja dokazuje kako će nam se i ta vrsta vozila isplatiti," kazao je.

Direktor Mekišić je kazao kako je u Libertas ove godine stiglo 15 novih autobusa, uključujući i spomenutih osam. Lani ih je pristiglo 11.

"Najveći benefit ovih isporuka je taj što će uz ove isporuke ukupna starost aktivnih autobusa na gradskim linijama biti svega šest godina, a ukupna starost voznog parka je unutar sedam godina. Glede našeg povlačenja EU sredstava, imamo stopostotnu uspješnost," kazao je Mekišić.

Gabud je kazao više o karakteristikama autobusa.

"Lijepo je doći u Dubrovnik, a još ljepše kad tu možemo doći s najmodernijim autobusima najnovije tehnologije. Nakon što smo imali priliku ovdje testirati električni autobus prije nekoliko mjeseci, sad smo došli s osam novih autobusa. Radi se o najnovijoj generaciji MAN-ovih autobusa, potpuno niskopodnih, s novijom generacijom motora euro 6 norme ispuha koji u potpunosti zadovoljavaju sve potrebe urbanog, modernog, javnog gradskog prijevoza kojeg Dubrovnik zaslužuje," izjavio je Gabud.

Novi autobusi prometovat će na gradskim linijama. 

Popularni Članci