Pogledajte kako izgledaju POS stanovi u Mokošici. Uskoro odluka na Vijeću i raspisivanje natječaja (FOTO)

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Goran Mratinović / DD
Novoizgrađeni POS stanovi u Mokošici prvi su koji će se dodijeliti po tzv. modelu 'Dubrovačke stanogradnje', a ekipa Dubrovačkog dnevnika zavirila je u prostorije stanova. Kako su prvi u Hrvatskoj koji će se dodijeliti na takav način, čini se kako se ništa ne propušta slučaju, stoga su od Grada Dubrovnika zatražena mišljenja od nadležnih ministarstava oko cijene najma i kupoprodajne cijene. U trenutku pisanja ovog napisa, očekuje se odgovor Ministarstva financija. 

„Upravo zbog navedene financijske komponente Odluke, a budući je ovo prvi ovakav model u Republici Hrvatskoj održan je radni sastanak u Ministarstvu financija na temu Odluke s posebnim osvrtom na pitanje cijene najma i kupoprodajne cijene te su na temelju zaključaka s istog upućeni dopisi Ministarstvu financija, Ministarstvu prostornog  uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojima se traži suglasnost opcionalno mišljenje na predloženi model stambenog zbrinjavanja, odnosno njegovu financijsku komponentu,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika na upit Dubrovačkog dnevnika. 

ODLUKA NAJKASNIJE KROZ MJESEC I PO' DANA

Nakon pribavljanja potrebnog mišljenja, konačna verzija Odluke dostavit će se Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje, što bi se, prema neslužbenim informacijama s kojima raspolaže Dubrovački dnevnik, moglo dogoditi najkasnije kroz mjesec i pol dana, kada bi se trebale održati tri sjednice Gradskog vijeća. Na nekoj od njih bi se trebalo raspravljati i odlučivati o samom Prijedlogu Odluke. A onda slijedi daljnja procedura, dakle raspisivanje samog natječaja za dodjelu POS stanova. 

„Nakon usvajanja navedene Odluke, pokrenut će se objavljivanje Javnog poziva za prikupljanje zahtjeva za davanje stanova u najam s mogućnošću kupnje. Javni poziv će se objaviti u tjednom listu Grada Dubrovnika i na službenim stranicama Grada Dubrovnika s točno određenim podacima o stanovima koji se daju u najam s mogućnošću kupnje kao uvjetima, mjerilima i postupcima za određivanje reda prvenstva,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika. 

ŠTO KAŽU KRITERIJI? 

Inače, kriteriji su prošli savjetovanje  s javnošću, a o njima se raspravljalo i na sjednici Gradskog vijeća. Neki od uvjeta su da podnositelj u trenutku raspisivanja javnog poziva nema više od 45 godina, da ni on ni članovi obitelji nemaju riješeno stambeno pitanje, da stanuju kao podstanari, da ne koriste gradski stan, da nemaju u vlasništvu ili suvlasništvu građevinsko zemljište, kao ni poljoprivredno veće od jednog hektara, da nemaju poslovni prostor te da nisu oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa. 

Između ostalog stoji i to kako je važno da pokretnine te novčana sredstva i vrijednosni papiri podnositelja zahtjeva te članova njegove obitelji ne prelaze ukupnu vrijednost veću od pola milijuna kuna. Također, jedan od uvjeta je i taj da podnositelj zahtjeva i članovi obitelji u posljednjih 15 godina nisu prodali ili darovali nekretnine u svom vlasništvu i suvlasništvu odnosno da se na neki drugi način nisu odrekli nasljedstva. 

RADNOM SASTANKU SE ODAZVALA TEK DVA VIJEĆNIKA 

Iz Grada Dubrovnika su odgovorili kako je održan i radni sastanak na koji su bili pozvani svi vijećnici, a kojem su se odazvali jedino Jadran Barač i Nikša Selmani.  

„Njihove primjedbe odnosile su se na sam model stambenog zbrinjavanja te mogućnost apliciranja mladih i mladih obitelji koji žive s roditeljima. S obzirom na to da predloženi model od strane Selmanija i Barača nije model koji se razrađuje u predmetnoj Odluci, o istome se nije dalje razgovaralo. Na navedenom sastanku predstavnici Grada Dubrovnika istaknuli su kako je prvobitna namjera Grada Dubrovnika, prilikom izrade Odluke, bila omogućavanje apliciranja i mladima i mladim obiteljima koje žive s roditeljima. Međutim, nakon brojnih odredbi kojima se nastojala definirati predmetna materija, došlo se do zaključka kako u konkretnim slučajevima postoji velika mogućnost manipulacije.  Stoga je, s ciljem transparentnosti i što manje mogućnosti manipulacije, omogućeno apliciranje isključivo osobama koje imaju dokaziv status najmoprimca/podstanara  pod uvjetima predviđenim Odlukom,“ odgovorili su iz Grada Dubrovnika. 

Inače, objavljivanje javnog poziva i utvrđivanje liste prvenstva trebao bi pratiti sam završetak radova na stanovima. Radovi u samim zgradama su uglavnom završeni, a u tijeku su završna ispitivanja i montaže te čišćenja. Prijavljen je tehnički pregled zgrada. Također, u tijeku su i radovi na cesti između zgrada sa svom pripadajućom infrastrukturom, čiji je investitor Grad Dubrovnik. Na gradilištu se izvode gabionski zidovi, nogostupi, rubnjaci i priprema za asfaltiranje na dijelu ceste. Tehnički pregled ceste se očekuje za oko mjesec dana, a potom i ishođenje Uporabne dozvole, prvo za cestu, a potom i za zgrade.

Tekst je originalno objavljen u tiskanom izdanju Dubrovački dnevnik petkom. 

Popularni Članci