ZAŠTO NE JAŠU TOVARE? Sveučilišni profesor Đorđe Obradović odgovorio protivnicima nove gradnje u Lapadu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Studio Alamat
Javnost je podijeljena oko izgleda novog šoping centra u Lapadu, na mjestu današnjeg DOC-a. Jedni su oduševljeni, drugi su ogorčeni

Prošlog tjedna po društvenim mrežama predstavljen je dizajn novog šoping centra u Lapadu, koji bi se u budućnosti mogao graditi na mjestu današnjeg DOC-a. Projekt je izradio dubrovački arhitekt Vlaho Alamat, a visina novog šoping centra podijelila je javnost.

Jedni smatraju da će budući šoping centar biti previsok te da će narušiti vizuru Lapada, dok su drugi mišljenja da su izgled i visina zgrade sjajni. Među potonjim je i profesor s dubrovačkog Sveučilišta Đorđe Obradović koji je  odgovario kritičarima gradnje nebodera u Dubrovniku te rekao kako je visina budućeg šoping centra sasvim dobra, štoviše, da se njega pita, bila bi još viša.

-Prostor u Dubrovniku je dragocjen pa su visoke zgrade budućnost. Ovakvo rješenje je posve prikladno Lapadu, a bilo bi još bolje da su zgrade visoke po 21 kat (u 21. smo stoljeću). Zašto bi se danas ljudi vozili automobilima i autobusima, koristili mobitele i komunicirali na društvenim mrežama, kad bi mogli ići na tovarima ili se voziti u zapregama kao u 17. stoljeću, kad je to bilo jedino moguće. E sad, ako se već današnji Dubrovčani koriste tehnologijama 21. stoljeća, a koriste se, zašto bi arhitektura i građevinski materijali trebali biti na razini 17. stoljeća? Zašto to nitko od mnogih koji se zalažu za arhitektonski povratak u daleku prošlost ne objasni, ili bar zašto se takvi ne odreknu interneta, telefona, televizora, automobila, električnog štednjaka, perilice rublja... – napisao je Đorđe Obradović u komentarima ispod teksta o izgledu novog šoping centra u Lapadu.

Što se tiče stajališta redakcije Dubrovačkog dnevnika u vezi izgleda novog šoping centra, mi smo za bilo koju gradnju na području Dubrovnika, koja se estetski uklapa u prostor, pa makar ona bila visoka i 50 katova.

Popularni Članci