Zašto se stvaraju veliki redovi pri čekanju za radne dozvole? Odgovor je zapravo poprilično jednostavan

Autor: Ivana Smilović
Potreba za stranom radnom snagom puni stupce novina već neko vrijeme, a ove godine ta je tema “eksplodirala”. 

Sve više poslodavaca pribjegava mogućnosti zapošljavanja stranih radnika, poglavito zbog nedostatka domaće radne snage, a brojke rastu iz dana u dan. S približavanjem sezone, potražnja za stranim radnicima sve je veća, a kroz mjesec dana mnogima čije je područje rada upravo turizam, trebat će radnici “sad i odmah”.

No zamišljena procedura zahtijeva razmišljanje o zapošljavanju mjesecima prije stvarne potrebe, baš kao i pokretanje samog postupka. Prva stanica je Hrvatski zavod za zapošljavanje, bez čijeg pozitivnog mišljenja ne može doći do daljnjeg postupka. Kompleksan je to proces u kojem se ocjenjuje pogodnost poslodavca za zapošljavanje, ali i radnika za obavljanje posla. „Prednost“ imaju oni koji će posao obavljati u deficitarnim zanimanjima te se za njih ne treba obavljati Test tržišta rada, pri kojem se može vidjeti postoje li dostupni domaći radnici za tu djelatnost.

No i nakon jasne podjele na one koji mogu i one koji ne mogu dobiti radne dozvole, procedura još nije gotova nego se nastavlja na policiji. Zato se, između ostalog, već neko vrijeme ispred zgrade Policijske uprave dubrovačko-neretvanske mogu vidjeti redovi radnika koji čekaju trenutak kada će zakoračiti za šalter i „finiširati“ započetu proceduru. No put do šaltera je redovito dug, višesatan, a za one bez strpljenja povremeno i višednevan, što je dovelo do rasta nervoze među radnicima, ali i poslodavcima. Upire se prstom na sve strane, traže se krivci, a redovi i dalje nastavljaju biti jednako dugi, ako ne i dulji.

VELIKI PORAST BROJA ZAHTJEVA

Upravo zbog toga odlučili smo provjeriti gdje „zapinje“, odnosno zašto se stvaraju tolike gužve, a time i rast negodovanja onih koji radne dozvole čekaju.

Kako nam objašnjavaju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, od početka ove godine, pa sve do 19. travnja, na našem području PU je izdala ukupno 5155 dozvola za boravak i rad. Usporedbe radi, u istom periodu prošle godine izdano je 3322 dozvola, što pokazuje rast od 1800 izdanih dozvola za boravak i rad. Rapidni rast potražnje za samim dozvolama utječe na sve dionike procesa pa tako i na policiju.

„Veći broj zahtjeva i izdanih dozvola dovodi i do sve većih gužvi koje su stvaraju na šalterima koji obavljaju poslove sa strancima. Sukladno uvjetima kojima raspolažemo, stranim državljanima su na raspolaganju tri službenice na šalterima“, kažu iz PU dubrovačko-neretvanske.

Brojka od tri službenice zvuči poprilično malo na, do 19. travnja, izdanih preko 5000 radnih dozvola. No bitno je naglasiti da povećani opseg posla nije „gurnut pod tepih“, niti je promakao Policijskoj upravi nego su taj novi izazov probali riješiti čak pet puta.

„Svjesni činjenice velikog broja zahtjeva i potrebe većeg broja službenika koji će te zahtjeve obrađivati, ova Policijska uprava je samo tijekom 2023. godine u pet navrata objavljivala natječaje i oglase za popunom radnih mjesta u navedenoj Službi, ali kao i u ostalim djelatnostima, tako se i kod nas nije prijavio dovoljan broj kandidata u odnosu na broj koji se tražio provedenim natječajima, što dovodi do višemjesečnog iscrpljivanja raspoloživih djelatnika. Kroz pet natječaja tražilo se ukupno devet djelatnika/ca, a popunjena su samo četiri radna mjesta“, objašnjavaju u PU dubrovačko-neretvanskoj.

DOZVOLE SE IZDAJU U PROPISANIM ROKOVIMA

Iako je to temeljni problem, a i dodatni izazov zaposlenim djelatnicama, postoje još i oni dodatni.

„Osim navedenog, potrebno je istaknuti kako je većina poslodavaca zatražila početak važenja dozvole za rad svojim zaposlenicima-stranim državljanima u isto vrijeme (1. i 15. travnja), umjesto da su to rasporedili na više datuma s različitim početkom rada, a što je dovelo do višesatnih čekanja stranih državljana kako bi se prijavili na šalteru i ishodovali biometrijsku iskaznicu“, kažu u policiji.

Važno je reći da izdavanje dozvole za boravak i rad ne funkcionira po principu da je dovoljno samo „lupnuti pečat“. Detaljni podaci o svemu što je poslodavac dužan ispuniti dostupne su na internetu.

„Iako su poslodavci upoznati s dokumentacijom koju stranci moraju priložiti, događa se da isti nepripremljeni dođu na šalter, nakon čega budu vraćeni od službenica te se nakon pribavljanja potrebne dokumentacije ponovo vraćaju što otežava i prolongira vrijeme ishođenja radnih dozvola“, naglašavaju iz PU dubrovačke-neretvanske.

No, bez obzira na brojne prepreke, ipak sve ide svojim tijekom i u roku.

„Unatoč velikom broju zaprimljenih zahtjeva, dozvole za boravak i rad se izdaju u propisanim rokovima ukoliko je uz zahtjev priložena uredna dokumentacija. Međutim, želimo napomenuti kako je postupak nešto duži ako je stranac državljanin države iz koje mu je za ulazak u RH potrebna viza (državljani Nepala, Indije, Filipina). Naime, za takve se osobe, osim postupka koji provodi Policijska uprava, provodi i postupak izdavanja dugotrajne vize“, zaključuju iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Povećana potreba za radnom snagom van hrvatskih snaga definitivno je veliki izazov – kako poslodavcima, tako i službama zaduženim za provedbu radnih dozvola. Za očekivati je da će se, zbog novonastalih problema, raditi na promjenama. Tako se, primjerice, u spominjanju izmjena Zakona o strancima govorilo o produljivanju trajanja radnih dozvola na tri godine. No to će ipak morati pričekati završetak izbornih peripetija.

Popularni Članci