DOZNAJEMO! Merčep nije jedini, i osuđeni Cvijeto Antunović bio u Krapinskim Toplicama ovog ljeta

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Zvonimir Pandza/PIXSELL
Sredinom rujna veliku prašinu je podigla vijest o tome kako ratni zločinac Tomislav Merčep zatvorsku kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama. 

Kako je tada pisao Index.hr, Merčepu je odobren boravak u Krapinskim Toplicama te je razdoblje od 1. kolovoza do 15. rujna proveo upravo tamo, umjesto u zatvoru. Navodno je Merčep, koji je osuđen zbog ubojstva 43 civila koja su počinila njegove postrojbe, i lani također bio u toplicama. Ipak Dubrovački dnevnik neslužbeno doznaje kako je u Krapinskim Toplicama bio i jedan dubrovački branitelj. 

Riječ je o ratnim heroju Dubrovnika Cvijetu Antunoviću koji je osuđen zbog silovanja maloljetne Čehinje. Podsjetimo, nakon nekoliko oslobađajućih presuda na Županijskom sudu zbog događaja iz 2009. godine, Vrhovni je sud vratio cijeli postupak na početak, a početkom 2017. godine Antunović je pravomoćno osuđen zbog silovanja tada maloljetne Čehinje te je odveden u Remetinec na odsluženje kazne. 

Antunović je ovog ljeta dva tjedna proveo u Krapinskim Toplicama, a informacije su potvrdili i iz Ministarstva branitelja. 

"Liječenje gospodina Cvijetka Antunovića odobreno je Odlukom o financiranju troškova bolničke medicinske rehabilitacije od 2. kolovoza ove godine u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice u razdoblju od 14. do 28. kolovoza 2018. godine," stoji u odgovoru. 

Ministarstvo branitelja: Razlozi su zdravstvene prirode!

Iz Ministarstva napominju kako je riječ o rehabilitaciji radi poboljšanja zdravstvenog stanja osuđenog Antunovića. 

"Gospodinu Antunoviću pravo na bolničko liječenje medicinskom rehabilitacijom odobreno je na temelju članka 25. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji koji propisuje da pravo na liječenje mogu ostvariti hrvatski branitelji iz Domovinskog rata kojima su rana, ozljeda, bolest, pogoršanje bolesti odnosno pojava bolesti posljedica sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, u slučajevima ako im je rehabilitacija potrebna radi poboljšanja zdravstvenog stanja. Zahtjevi za bolničku medicinsku rehabilitaciju zaprimaju se u Ministarstvu hrvatskih branitelja na propisanom obrascu. Uvjeti i način ostvarivanja prava na medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju propisani su Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju hrvatskog ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata i Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata koja nisu utvrđena kao standard iz obveznog zdravstvenog osiguranja. 

Nakon zaprimanja zahtjeva i ispunjavanja uvjeta iz Zakona i gore navedenih pravilnika Liječničko povjerenstvo za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije razmatra zaprimljene zahtjeve za medicinsku rehabilitaciju te kada je zatraženo liječenje medicinski opravdano daje prijedlog za odobravanje liječenja te upućivanje u određenu zdravstvenu ustanovu s kojom Ministarstvo hrvatskih branitelja sklapa ugovore za pružanje usluge bolničke medicinske rehabilitacije," stoji u odgovoru na novinarski upit, a iz Ministarstva također navode kako oni nemaju nadležnost niti utjecaj na odnošenje odluka i uvjera pod kojima se zatvorenicima odobrava boravak izvan zatvorskog sustava.

"U Ministarstvu hrvatskih branitelja zahtjevi za liječenjem odobravaju se ako su ispunjeni uvjeti iz Zakona i ranije navedenih pravilnika, a temeljem mišljenja Liječničkog povjerenstva za odobravanje bolničke medicinske rehabilitacije koje odluke donosi nakon razmatranja zaprimljene medicinske dokumentacije," stoji u odgovoru. 

Antunović pokušao izbjeći zatvor, pozivao se na narušeno zdravlje

Antunović je u lipnju 2017. godine hospitaliziran na odjelu neurologije Opće bolnice Dubrovnik zbog epileptičnog napada i dijabetesa, a po izlasku iz bolnice je odveden u Remetinec. Tada je, po izlasku iz bolnice, govorio kako je u lošem stanju, kako zbog navedenih simptoma, tako i zbog toga što je imao prometnu nesreću i operaciju glave zbog moždanog udara. Također je naglašavao kako zbog svega navedenog ne može odsluživati zatvorsku kaznu. 

Popularni Članci