'

Volonterstvo u Gradu

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Okrugli stol u organizaciji Volonterskog centra Dubrovnik pod nazivom "Volonterstvo u Gradu" održan je jučer, 20. ožujka u prostoru Sveučilišnog kampusa u Dubrovniku. Događanje je okupilo predstavnike organizacija civilnog društva, ustanova u zdravstvu, socijalnoj skrbi i obrazovanju te predstavnike Zavoda za zapošljavanje u Dubrovniku, stoji u priopćenju Volonterskog centra.

 Izlagači na temu volonterstva bili su: Ana Cvjetković (udruga DEŠA), Ljubomir Grgurević (građanska inicijativa Srđ je naš) i Anja Marković (Volonterski centar Dubrovnik). Nažalost, izostali su predstavnici jedinice lokalne samouprave i ustanova visokog obrazovanja čime je dijalog o navedenoj problematici manjkao za svoj bitan aspekt.

Važnost i značaj volonterstva pokazan je kroz povijest volonterstva u Dubrovniku,  procese uključivanja građana u volonterske programe na lokalnoj razini te aktualne primjere dobre prakse poput prikupljanja potpisa za održavanje prvog referenduma u Hrvatskoj iniciranog od strane građana.  Podcrtana je i važna uloga volonterstva u Strategiji razvoja civilnog društva RH za razdoblje 2012. – 2015. Naglasak je stavljen na izazove s kojima se susrećemo u radu s volonterima: nedostatak vremena zaposlenika i članova udruga za prihvat volontera, nedostatak financijske podrške za koordiniranje volontera u organizacijama, manipuliranje pojmom volonterstva u javnom mnijenju te sustavno poticanje svih skupina građana na volonterstvo.

 Okrugli stol iznjedrio je i ideju o radnoj skupini za osnivanje Savjeta o volonterstvu kao zajedničkog doprinosa razvoju i jačanju volonterstva.

Održani okrugli stol dio je projekta udruge DRVO Mladih Bonsai  "Burza dobrote"  uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih.

Popularni Članci