Vlašić o Frankovićevim mjerama za gospodarstvenike: Stigle su u zadnji čas, idemo ovo zajedno pobijediti!

Autor: Aida Čakić Autori fotografija: dd
Gradonačelnik Mato Franković jučer je predstavio mjere pomoći za gospodarstvenike, ali i ranjive skupine. Franković je naznačio kako se mjere odnose na period od tri mjeseca, travanj, svibanj i lipanj, prema scenariju brzog oporavka.

Odlukama Stožera civilne zaštite najviše su pogođeni ugostitelji i tgovci koji su morali zatvoriti svoje objekte što je jedna od mjera za sprječavanje širenja koronavirusa jer se upravo na tim mjestima okupljalo najviše ljudi. Grad Dubrovnik je obećao izaći u susret svim poduzetnicima kojim su pogođeni ovom izvanrednom situacijom zbog koje ne mogu raditi, zapošljavati i ostvarivati prihode.

Tako je poduzetnicima umanjeno plaćanje zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada za 50 posto, plaćanje javne površine se umanjuje za 70 posto, ukida se plaćanje reklama kao i spomenička renta, ukidaju se plaćanja za koncesije. Grad će pokrivati dio troškova najma poslovnog prostora u kojemu se nalaze poduzetnici u iznosu od dvije i pol tisuće kuna. Navedene potpore se odnose na one gospodarstvenike koji ne mogu obavljati djelatnost sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, a važno je da nemaju dugova prema Gradu Dubrovniku.

Prema procjenama Grad Dubrovnik će za tri mjeseca gospodarstvenicima oprostiti preko 28 milijuna kuna, a financijska odgoda iznosi preko 38 milijuna za gospodarstvenike.

Predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnika Ante Vlašić smatra kako mjere idu u dobrom smjeru.

- Predložene mjere su stigle u zadnji čas jer je voda poduzetnicima došla do grla. One zasad idu u dobrom smjeru i drago mi je da nadležni vide ozbiljnost situacije u gospodarstvu koja će trajati dugo nakon što prioritetna zdravstvena ugroza prođe - kazao je Ante Vlašić pojasnivši situaciju u kojoj se nalaze ugostitelji kojima je onemogućen rad.

- Zaista je jako nezgodno što moramo plaćati Gradu nešto što nam je država zabranila koristiti. Nelogično je, jer smo smatrali da je prioritet novac umjesto prema Gradu usmjeriti prema zaštiti naših radnika i njihovih radnih mjesta. Ako ne zaštitimo njihova radna mjesta i naše tvrtke, ti ljudi će ponovo pasti na teret Gradu u obliku socijalnih slučajeva. Međutim, bit ćemo strpljivi i ponovno naglasiti kako se stavljamo na raspolaganje za pomoć Gradu, Županiji i Civilnoj zaštiti. Idemo ovo zajedno pobijediti - zaključio je za Dubrovački dnevnik predsjednik udruge ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašić.

MJERE POMOĆI ZA GRAĐANE Grad ukida plaćanje vrtića i parkinga, pomaže se podstanarima, gospodarstvenicima... (VIDEO)

Popularni Članci