Vlahušić Frankoviću: Hoće li dječica iz HDZ-a odgovarati za garažu u vrijednosti osam FIMI media?

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Prvi javni predizborni okršaj predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Mata Frankovića i još uvijek aktualnog gradonačelnika Andra Vlahušića prošao je debelo u korist potonjeg. Gostujući uživo u četvrtom programu HRT-a Vlahušić je doslovno uništio mladog direktora ACI marine Dubrovnik. Točnije, po količini knedla koje je progutao Franković činilo se kao da gostuje u nekom kulinarskom reality show-u, a ne u političkom iskazu snaga.

-'Unatoč suficitu od gotovo 30 milijuna kuna u proračunu, ipak niste dobili potporu. Čini se da su svi protiv vas. U čemu je problem?', uveo je novinar.
-'Problem je u izrazito uspješnom vođenju Grada', rekao je Vlahušić. Osvrnuo se na tzv. Dubrovački dogovor kojeg je nazvao novim političkim modelom u Hrvatskoj, a na uzoru na neke europske, kojima kaže, nismo dorasli.
-'Omogućili smo HDZ-u da ima predsjednika Gradskog vijeća, više direktora gradskih tvrtki, zajedno s SDP-om sudjelovali su aktivno u vlasti. Očito dvjema najvećim političkim strankama u Hrvatskoj, a primarno HDZ-u, tako nešto nije odgovaralo. Proveli su izbore u vlastitim strankama i rješavaju se stare ekipe', zaključio je Vlahušić.

Rušenje proračuna njihovo je legitimno pravo, ponovio je, upozorivši da će jedinu štetu takve političke borbe osjetiti građani. –'Grad je stabilan, s puno novih mjera i projekata. Dio toga ćemo morati staviti na led, a najveći problem je pitanje garaže na Ilijinoj glavici čiji se dug arbitražom može popeti i na 261 milijun kuna. Za aferu garaža optužio je HDZ u čijem je mandatu nastala financijska dubioza teška „osam Fimi Media“ pa zatražio da svojom imovnom pokriju dug ukoliko ishod arbitraže bude nepovoljan po Grad Dubrovnik.

HDZ još nema kandidata

-'Nadam se treći put osvojiti mandat gradonačelnika, dva puta sam pobijedio HDZ u drugom krugu, u ožujku ću to napraviti u prvom', predvidio je Andro Vlahušić.


S druge strane, Mato Franković nije znao reći tko će biti kandidat HDZ-a kojeg će „pustiti“ na HNS-ovog gradonačelnika. Tek je rekao kako će odluku o tome donijeti Gradski odbor HDZ-a u skorom razdoblju. Franković je ponovio ranije izrečen stav da je proračun za 2015., iako po glavi stanovnika najveći u Hrvatskoj, nerealno planiran i prenapuhan te da treba biti manji za gotovo 100 milijuna kuna. Naglasak je ponovno stavio na ravnomjeran razvoj Grada. Vlahušiću je prebacio nerealiziranje pročistača za vodu, iako je neizglasavanjem proračuna i sam suodgovoran što Vodovod Dubrovnik tak projekt, najavljen za jesen, neće moći realizirati, ne bez Gradskog vijeća koje je danas u ovom sazivu otišlo na „bolovanje“. Vidno rastrojen, Franković je obećao rješenje pitanja vode, struje i cesta, ma što god to značilo.

Još uvijek nepravomoćnu presudu za tzv. Aferu Šipan Vlahušić je opet pripisao svojoj borbi da najvrednija imovina u Hrvatskoj, dubrovačke gradske zidine, pripadne građanima, a ne privatnoj udruzi.

Na pitanje o „slaganju“ novog Gradskog vijeća Vlahušić je najavio da će opet ići na model participacije u vlasti sukladno dobivenim mandatima što je suprotno uvriježenom modelu 13:12. –'Podjela na lijeve i desne nije dobra za Hrvatsku pa ni za Dubrovnik', rekao je na kraju Vlahušić.

-'HDZ će biti spreman na kolaciju sa svima onima koji žele dobro Gradu i koji će biti spremni podržati naše dobre projekte. To je platforma koju ćemo podržati', Frankovićev je zaključak.

-'Samo što je do sada niste iskoristili, a imali ste je. Radi se o jednoj mladoj grupici koja do sada nije ništa posebno napravila u životu pa žele rušiti, ali život nije baš takav', uzvratio mu je Vlahušić.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika i Gradsko vijeće održat će se u ožujku.

Popularni Članci