VLAHUŠIĆ PONOVO 'LUPA' PO DPDS-u 'Oni kupuju topove kojima je Todor Milutinović pucao na Grad'

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Nakon što se sinoć na Društvo prijatelja dubrovačke starine obrušio u Dnevniku Nove TV, nekadašnji dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i na svojem Facebook profilu danas je ponovo udario po DPDS-u.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

"Umjesto obnove Orlanda i Straduna obnavlja se austrijska tvrdjava

Sinoć sam bio gost na Novoj TV povodom tužbe, kojom se traži raskid ugovora izmedju grada Dubrovnika i DPDSa, koju je inicirao gospodin Jadran Barač, a Vido i ja podržali.

Ovdje želim podijeliti sa vama dragi prijatelji jedno razmišljanje, a tiče se obnove austrijske tvrdjave na Prevlaci, sredstvima prikupljenima od dubrovačkih zidina.

Prema Ugovoru Grada i DPDS-a sredstva prikupljena od prodaje ulaznica za zidine trošiti će se za obnovu dubrovačkih zidina i drugih dubrovačkih fortifikacijskih spomenika.  Tvrđavu na Prevlaci na samom rtu Oštro sagradila je austrijska vlast sredinom 19. stoljeća, u razdoblju nakon 1850. godine, zajedno sa utvrdom na otoku Mamula, koji danas pripada Crnoj Gori. Tvrđava u nikojem slučaju ne spada u dubrovačke fortifikacijske spomenike jer je nije napravila Dubrovačka Republika, niti bilo koja hrvatska i dubrovačka vlast, niti je ikada branila i štitila hrvatske i dubrovačke interese.

Naprotiv, austrijska vlast u odnosu na Dubrovačku Republiku slobodno se može nazvati okupatorska vlast, koja je 1814. godine zauzela, okupirala, Dubrovnik nakon odlaska francuskih trupa. Snovi o nastavku djelovanja slobodne  hrvatske, katoličke Dubrovačke Republike brutalno su prekinuti od austrijske vojske i njihova zapovjednika, generala Todora Milutinovića.

Prema medijskim izviješćima u tvrđavi će biti smješten i Muzej austrougarske mornarice, za koja su već nabavljena četiri topa, a pregovara se o kupnji još četiri topa iz 19. stoljeća koji bi ovaj put bili ukrasi na tvrdjavi.

Naši dični preci, vlastela i pučani, prevrću se sada u grobu i ne mogu vjerovati da imaju takve nasljednike, koji sebe nazivaju Društvo prijatelja dubrovačke starine. Stoljeća borbe, umijeća, požrtovanosti kako bi se izgradile dubrovačke zidine danas služe kako bi se novac od ulaznica za iste, trošio za spomenik okupatorskoj državi i njenoj vojsci. Kupuju topove kojima je Todor Milutinović pucao na grad, skinuo zastavu slobodnoga Dubrovnika, barjak Svetoga Vlaha sa zidina i postavio austrijsku zastavu.

Vjerojatno govore: Bože oprosti im jer ne znaju što čine, te mole da u gradu konačno pobijedi RAZUM." - napisao je Vlahušić.

Što je Vlahušić rekao u Dnevniku Nove TV na temu tužbe Općinskom sudu u Dubrovniku radi utvrđenja ništetnosti ugovora i njegovih dodataka između Grada Dubrovnika i Društva prijatelja dubrovačke starine, a o čemu je prvi pisao Dubrovački dnevnik, možete pročitati OVDJE.

V.S.

Popularni Članci