VLAHUŠIĆ O REGIONALIZACIJI: Županijama smanjiti ovlasti, a institucije ne bi trebale biti samo u najvećim gradovima

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Ivona Butjer
Gradonačelnik Andro Vlahušić danas je iznio svoj stav o pitanju regionalizacije na konferenciji za novinare u Maloj vijećnici povodom sjednice Gradskog vijeća koja bi se trebala održati u subotu. Na njoj bi se gradski vijećnici trebali izjasniti o Nacrtu prijedloga zakona o regionalnom razvoju Hrvatske i položaju Dubrovnika u budućem regionalnom ustroju zemlje.

'Nema potrebe za revolucijom,' poručio je Vlahušić, ali i naveo koje bi razine vlasti trebalo postupno reorganizirati. To su državna vlast i javna poduzeća, regionalna vlast i županije, gradovi i općine te je pojasnio kakva nam lokalna, područna i regionalna uprava zapravo treba.

Kao osoba koja je obnašala fuknciju u Vladi i Saboru, Vlahušić je kazao kako može govoriti o navedenoj problematici. Smatra kako bi trebalo uspostaviti pet regija, ali i naglasio kako Split ne bi trebao imati više od 35 do 40 posto sjedišta institucija.

Vlahušić tako navodi kako proces ukidanja županijskog ustrojstva i organizacije tijela državne uprave i javnih poduzeća treba nastaviti, ali na drugačiji način. Naime, proces nije dobar iz razloga što se sve pozicionira u najveće hrvatske gradove u regijama. Umjesto toga, Vlahušić predlaže Nacionalni plan u kome bi svaki grad središte županije dobio nekoliko regionalnih središta javnih poduzeća ili tijela državne uprave.

Po pitanju županija, Vlahušić podsjeća kako su se u posljednje dvije godine njihove ovlasti značajno smanjile što je izazvalo nezadovoljstvo kod župana. Prema njegovom mišljenju, županije bi trebalo organizirati u Zajednice županija na pet Regionalnih zajednica. Predlaže da se umjesto Zajednice općina iz bivše države uvede Zajednica županija na regionalnoj razini. Njome bi presjedali župani koji bi se rotirali svakih šest mjeseci, kao što je to slučaj u Europskoj uniji.

Iako županije gube svoje ovlasti, Vlahušić je naglasio važnost gradova. 'Gradovi su ti koji su centar ekonomske moći,' kazao je te dodao kako je Europa koja sve više postaje zajednica gradova, a ne država pravi primjer. Dok se država bori s brojnim problemima, gradovi imaju svoju logistiku te se uspješno bore protiv istih problema.

Govoreći o općinama, Vlahušić je naglasio kako one predstavljaju sastavni dio indentiteta stanovništva. Međutim, kako bi se smanjili porezi i administracija, trebalo bi njihov broj smanjiti fiksalnim i zakonskim mjerama. 'Država treba smanjiti sredstva za financiranje administrativnih poslova gradova i općina iz državnog proračuna. Samo tom mjerom broj općina i njihova organizacija dramatično bi se promijenila,' smatra Vlahušić.

Naposljetku, dodao je kako mnogi govore o Dubrovačkoj regiji bez da definiraju što to zapravo znači. 'Što je to zapravo dubrovačka regija? Je li se to odnosi na cijelu Županiju ili obuhvaća samo onaj dio od Prevlake do Lastova? To je pitanje koje bi trebalo postaviti Gradskom vijeću u subotu,' kazao je Valhušić te naglasio kako će se svakako zalagati da Dubrovnik bude regionalno središte, ali kako nije potrebno da sve državne ustanove i institucije budu u njemu.

'Je li Hrvatskoj potrebno 21 središte Hrvatskih voda? Ja mislim da nije. Dovoljno ih je pet,' kazao je i zaključio kako će se regionalizacijom u konačnici smanjiti troškovi i administracija, a građanima će biti bolje.

Popularni Članci