VLAHUŠIĆ O RADU SANITATA: Kunica je donio višemilijunsku dobit i projekte, a 'nagrađen' je otkazom i degradiranjem!

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Bivši dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić na društvenim mrežama se osvrnuo na Revizorsko izvješće o radu Sanitata za 2016 godinu, ali i izvješća Uprave Sanitata kao višegodišnji predsjednik Skupštine Sanitata. Tom prilikom je istaknuo kako je rad bivšeg direktora Sanitata Vedrana Kunice bio izrazito pozitivan, a nabrojao je i projekte koji su pokrenuti za vrijeme Kuničinog obnašanja dužnosti. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.

Nakon proučenog Revizorskog izvješća o radu Sanitata za 2016 godinu, ali i izvješća Uprave Sanitata za 2016. godinu kao predsjednik Skupštine Društva Sanitat u razdoblju 2009. -2017. godine potpuno jasno kažem da je komunalno društvo Sanitat, pod vodstvom direktora Vedrana Kunice i njegovih suradnika izvanredno obavilo sve poslove iz svoje nadležnosti koje mu je povjerila Skupština društva i Grad Dubrovnik. Ne samo da su poslove obavili na zadovoljstvo vlasnika, Grada Dubrovnika i susjednih općina nego su to napravili i na veliko zadovoljstvo njegovih korisnika, građana Dubrovnika i brojnih turista. Istovremeno, Sanitat je brojnim inovacijama postao lider na hrvatskom tržištu komunalnih tvrtki sličnih djelatnosti od kojih druga komunalna društva mogu samo učiti.

Ali, krenimo redom:

- Društvo Sanitat poslovnu 2016. godinu završilo je s dobiti od 5.3 milijuna kuna. 
- Sanitat je nenaplaćena potraživanja od zaustavljanja autobusa na Pilama u iznosu od 14.5 milijuna kuna prenio na Grad Dubrovnik.
- Sanitat je u dogovoru s Gradom Dubrovnikom pokrenuo više sudskih postupaka za naplatu istih i po svim pravomoćnim odlukama više sudova u Hrvatskoj, dobio tužbe protiv neplatiša , čime će proračun grada Dubrovnika uskoro biti bogatiji za iznos od 14.5 milijuna kuna plus pripadajuće kamate, a sudske troškove snosit će turističke agencije koje su odbijale platiti svoje zakonske obaveze. 
- pozitivni rezultat Sanitata za svoga većinskoga vlasnika, Grad Dubrovnik i njegove građane iznosi ravno 20 milijuna kuna, od toga 5.3 milijuna operativne dobiti i 14.5 milijuna kuna s pripadajućim kamatama od turističkih agencija.

Sanitat Dubrovnik, a što revizija i potvrđuje, osigurao je svojim zaposlenicima dobre plaće i prihode, te druga radna prava, za vrijedan rad svojih zaposlenika. Istovremeno je povećao broj zaposlenih sa 63 na 79; zaposleno je 27 novih djelatnika, a 11 zaposlenika otišlo je u mirovnu. Svi novozaposleni opravdali su svoje radne obaveze jer je samo zahvaljujući njima Sanitat svome vlasniku osigurao 20 milijuna kuna dobiti.

Ono što je tu najvažnije jest da Sanitat u proteklih osam godina nije svoje pozitivno poslovanje temeljio na povećanju cijena komunalnih usluga za građane Dubrovnika, nego je razvijajući tržišni princip i većinu prihoda privređivao od posjetitelja Dubrovnika. Dapače, cijena usluga za građane je svake godina bila povoljnija, a što se najviše vidi iz cijena parkirnih karata za građane Dubrovnika, koje su sada 60 kuna mjesečno, a zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima stekli su se uvjeti da se i tako povoljna cijena prepolovi te da umjesto 60 kuna mjesečno iznosi 30 kuna mjesečno ili jednu kunu dnevno. 
Vodeći računa o svojim zaposlenicima završio je nadogradnju nove poslovne zgrade, vlastitim sredstvima, čime će sve službe biti na jednome mjestu, a postići će se i značajna financijska ušteda u narednim godinama.

Bez vrijednih zaposlenika Sanitata Dubrovnik bi imao prometni kolaps; dovoljno je vidjeti njihov svakodnevni trud i rad na Pilama te ostalim prometnicama.

Zimski festival u protekle dvije godine s bajkovitom atmosferom na Stradunu, kućicama sa snijegom, zelenilom, dimom, umjetnim snijegom u značajnom segmentu djelo su Vedrana Kunice i brojnih vrijednih i kreativnih zaposlenika Sanitata.

Moderno oglašavanje na elektronskim panoima je najsuvremenije u Hrvatskoj. Ne samo da pruža neophodne i vrijedne informacije građanima i turistima, nego je od početka bilo samoisplativo te donosi dobit. S druge strane, zidno plakatiranje postalo je uredno, zaštićeno staklenim okvirima, koji štite od vandala, ali i povećavaju prihode.

Tržnica i ribarnica u Gružu jedno je od ogledala društvenog života grada, a novi projekt sa svim konzervatorskim dozvolama izradio je ugledni i nagrađivani arhitekt Dinko Peračić. Završen je i projekt tržnice u Lapadu s poslovnim centrom kao novo društveno okupljalište Lapađana i njihovih gostiju. Dugoočekivana tržnica u Mokošici, za koju je projekt također završen, postat će novo društveno okupljalište Mokošice i susjednih naselja.

Parkiralište Radeljević sa 160 novih parkirnih mjesta za građane koje je svakodnevno popunjeno značajno je riješio pitanje pronalaženja parkirališnog mjesta u gradskom poslovnom centru te tržnici u Gružu.

Sanitat je bio i jest predvodnik implementacije Smart city rješenja, kao što su postavljeni senzori na parkiralištu ispod žičare te na parkiralištu na Pilama. Istovremeno je u suradnji s DURA-om kao nositeljem projekta ugovoren i nastavak ugradnje dodatnih senzora na području Ploča, informatizacija i postavljanje parkirališnih senzora na sva taxi stajališta u gradu te postavljanje parkirnih senzora i posebne aplikacije za 9 parkirališnih mjesta na Pilama i dodatna mjesta na Pločama.

I za kraj, trebamo se zapitati zašto se nova gradska vlast na neistinit i podcjenjivački način svim silama trudi omalovažiti izvanredne rezultate Sanitata, njegovih djelatnika i direktora Vedrana Kunice. Osim političkog progona, ne nalazim nijedan racionalni razlog. Osim ukoliko promjenom odvjetničkoga društva koje je dobilo sve sudske sporove protiv neplatiša za zaustavljanje na Pilama namjeravaju istim tim neplatišama pribaviti materijalnu korist veću od 15 milijuna kuna.

Vedran Kunica je za svoje rezultate „nagrađen“ prijevremenim otkazom i javnom degradacijom, dok je Niko Kapetanić nakon što mu je istekao mandat postao savjetnik direktora Sanitata, najprije gospodina Valentina Dujmovića, a kasnije Vedrane Kunice. To je bila moja odluka, ali imala je i potporu obojice direktora Sanitata.

Dubrovnik zaslužuje poštovanje svih, a pogotovo odgovornih osoba koje Gradu i građanima donose dobit, stvaraju nove inovativne proizvode, a svoje djelatnike poštuju najprije kao ljude, a onda kao profesionalce.

Sadašnja javna i medijska hajka koju gospodin Franković i HDZ vode protiv Sanitata i Vedrana Kunice potpuno je suprotna Dubrovniku i njegovoj tradiciji.

Popularni Članci