VLAHUŠIĆ: Građani ne smiju biti taoci dnevnih posjetitelja, to ćemo pitanje riješiti cijenama

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Lucija Komaić
Gradonačelnik Andro Vlahušić danas je na Radio Dubrovniku govorio o prometnom povezivanju Dubrovnika s ostatkom zemlje.

Tako se Vlahušić nedavno susreo s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem, a na sastanku je dogovoreno kako će Grad Dubrovnik kupiti unaprijed oko 60 tisuća karata Croatia Airlinesa. 'Poznato je kako svaka avio-kompanija u početku prodaje karte koje su povoljnije, no one poskupljuju na dan polaska leta. To je profesionalno trgovačko ponašanje, no neprihvatljivo za Grad Dubrovnik i stanovništvo,' pojasnio je gradonačelnik te dodao kako ovih dana teku pregovori i s kompanijama koje će dodatno letjeti na, kako kaže, europskom slobodnom nebu.

Nama treba brza cesta Čilipi - Dubrovnik

Gradonačelnik tvrdi kako Dubrovnik zna što je tržište i upravo bi zbog te činjenice trebali profitirati kako domaće stanovništvo, tako i strani posjetitelji. Pri tome misli i na sufinanciranje cestarine na liniji Ploče – Zagreb u iznosu od 50 posto od cijele cestarine. 'Dubrovnik, u suradnji s Vladom, rješava problem prometne izoliranosti koja sve više postaje politički, a ne realni problem,' kazao je Vlahušić.

Po pitanju nastavaka radova na brzoj cesti od Ploča do Dubrovnika, Vlahušić je kazao kako je ona u ovom trenutku irelevantna i nepotrebna da bi se postavljala na tu razinu. 'Nama treba brza cesta na relaciji Čilipi – Dubrovnik. S autocestom Ploče – Dubrovnik se riješio veći dio spomenutih problema, ali važno je dodati kako preko 95 posto ukupnog prometa čine zračni i brodski putnici. Znamo kako 98 posto automobila stranih registracijskih oznaka prolazi pored Dubrovnika. O kojim se registracijskim oznakama radi? To su Albanci, Crnogorci, Makedonci koji idu svojim kućama, nisu turisti ni posjetitelji. Mi gotovo i da nemamo putnika koji će u automobilima doći iz Hamburga, Londona ili Pariza da bi bili tri dana u dubrovačkom hotelu,' kazao je gradonačelnik te dodao kako je besmisleno potrošiti 10 milijuna kuna da bi 50 automobila više došlo u Dubrovnik.

Ulažemo desetke milijuna kuna da se iz jednog dijela grada može doći u drugi za 45 minuta

Na pitanje hoće li ova godina za Dubrovčane biti rekordna, Vlahušić je kazao kako Dubrovnik već odavno ne broji rekorde, nego se natječe sam sa sobom. 'Dubrovnik se natječe s kvalitetom života domaćih ljudi i njegovih gostiju, Dubrovnik nema problema s turistima koji su smještajni gosti jer je njihov boravak urban, civiliziran. Mi se zapravo suočavamo s brojem dnevnih posjetitelja, što se prvenstveno odnosi na kruzere i autobusere,' kaže Vlahušić.

Po tom pitanju, Vlahušić obećava kako u narednoj sezoni građani neće biti taoci dnevnih posjetitelja koji mogu doći, ali će im pristup biti otežan. 'Kruzeri neće pristajati gotovo ispred gradske jezgre. Ove godine očekuje nas 200 tisuća manje kruzerskih gostiju, podignut ćemo cijene za agencije koje dovoze autobuse na Pile, ali ćemo ujedno i povećati broj taksista, kvalitetu javnog prijevoza, uredit ćemo šetnice i parkove. Ulažemo desetke milijuna kuna da bi se moglo doći iz bilo kojeg dijela grada u drugi za 45 minuta,' zaključio je Vlahušić.
 

Popularni Članci