VIJEĆNIČKA PITANJA Dobroslavić: Županija može biti odgovorna za svašta, ali nije za tragediju u HE Plat! (FOTO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije vijećnička pitanja ostala su nekako i po strani uz sva događanja oko prvokupa dvije petine zemlišta u obuhvatu Vile Rašica.

O čemu se govorilo oko Vile Rašica pročitajte OVDJE, a od vijećničkih pitanja svakako valja izdvojiti ono vijećnika Mosta Marka Mujana oko tragedije u Hidroelektrani Plat.

O HE PLAT

Mujan je kazao kako je HEP isplatio 300 tisuća kuna obiteljima tragično stradalih radnika, dodajući da "odgovorne osobe iz pritvora odlaze na svoja stara radna mjesta".

- Kad će se utvrditi odgovornost oko ove tragedije, što ste župane poduzeli po ovome pitanju? - pitao je Mujan.

- Županija može biti odgovorna za svašta, ali neće za ovo. Odgovor tu moramo dobiti od HEP-a. Naš stav je da se to što prije mora razjasniti, ali moraju se i osigurati sredstva za nastavak rada hidroelektrane. Treba utvrditi i odgovornost. - odgovorio je župan Nikola Dobroslavić.

ČAK 55 PRVAŠA VIŠE NEGO LANI

Jelena Crnčević (DDS) pitala je kako DNŽ stoji s prvašićima upisanima u područnim školama. Zanimalo ju je jesu li upisani svi novi učenici i prijeti li možda neko zatvaranje škole.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da ove godine imamo 55 prvašića više u odnosu na prošlu godinu. Borili smo se da opstane što više područnih škola, tu imamo uspjeha, ali je problematična samo jedna škola u dolini Neretve. Nema dovoljno učenika, vidjet ćemo što će tu biti. - objasnio je Dobroslavić.

DOBRO SE RADI PO PITANJU LUČKE INFRASTRUKTURE

HSP-ov Marinko Pažin rekao je kako je Vlada odobrila 100 milijuna kuna za dva važna projekta te ga je zanimalo gdje će se utrošiti novci.

- Zanima me što je s dokumentacijom za sve luke na području županije? - pitao je Pažin.

Dobroslavić mu je odgovorio kako su potpisana dva ugovora o financiranju lučke infrastrukture na Korčuli, ali i obnova valobrana Puntin te pomorsko-putnički terminal u Veloj Luci.  Podsjetio je  je kako se već radi na pristaništu u Trpnju, obnovi u Donjem Čelu na Kalamoti te da preostaje nova Luka Perna i Polačište, Ubli te Prigradica, za što se završava projektna dokumentacija.

PROBLEM S GRANIČNIM PRIJELAZOM U METKOVIĆU

Nezavisni vijećnik Stipo Gabrić Jambo naveo je kako postoji ozbiljan problem u Metkoviću. Kazao je kako je tu jedan od najgorih graničnih prijelaza u državi.

- Trebalo bi organizirati sastanak u Metkoviću s gradonačelnikom i pozvati ministra Butkovića da bi vidjeli što možemo napraviti. Neki dan 45 minuta sam išao preko mosta, ljeti je to nemoguća misija. - dodao je.

Dobroslavić mu je odgovorio kako zna da je GP neodgovarajuće izgrađen. 

- Bio je prijedlog da se granica proširi prema rijeci Neretvi, onda i da se poruše neke kuće u dogovoru s vlasnicima, možemo se raspitati u kojoj je to sve fazi. - izjavio je Dobroslavić.

SVE U REDU S HELIDROMOM

Alan Farac (HDZ) je pitao je li upitno funkcioniranje dubrovačkog helidroma.

- On će raditi kao i do sad, slijetat će helikopteri i noću i danju. Problem je bio s novom kategorizacijom helidroma, održali smo hitan sastanak i utvrdili smo kako sve može biti kao i do sada. - riječi su župana Dobroslavića.

PITANJE KAŠNJENJA POŠTE

Vijećnik HSU-a Ivan Margaretić rekao je kako su ukinute pošte u Orašcu i Trstenom.

- Ostala je samo jedna pošta u Zatonu. Niti za jednu Županijsku skupštinu nisam primio poziv na vrijeme i da nije maila ne bih znao da se održava Skupština. Računi kasne i moraju se plaćati kamate. Župane, molim da se nešto poduzme. - kazao je Margaretić.

Župan Dobroslavić mu je rekao kako će poslati upit Hrvatskoj pošti.

O SASTANKU U MINISTARSTVU DRŽAVNE IMOVINE

Matka Radonića iz HDZ-a zanimalo je što je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu države imovine.

- Bile su pozvane sve županije na temu raspolaganja državnom imovinom. Zaključeno je da će se i dalje prenositi dio nekretnina za  projekte za koji se podrazumijeva takvo darovanje, utvrditi će se registar takve imovine, on već postoji, ali nije jasno u kojem su statusu te nekretnine. Krećemo se u dobrom smjeru, imali smo nekoliko prijenosa tih nekretnina. - zaključio je župan Nikola Dobroslavić.

Popularni Članci