Vedran Kunica: 'Izvješće o reviziji Sanitata izrađeno je nestručno i neobjektivno, a zaprepastila me količina ispoljene mržnje'

Autor: dubrovackidnevnik.hr
Izbori za Mata Frankovića nisu završili, smatra HNS-ov Vedran Kunica, inače bivši direktor Sanitata o čijem se revizorskom izvješću o poslovanju sinoć na sjednici Gradskog vijeća raspravljalo. Njegovo prioprećnje prenosimo u cijelosti.

"Pet mjeseci otkako je preuzeo ulogu čelne osobe Grada Dubrovnika gradonačelnik više energije troši na političko zastrašivanje, osobne obračune i javno blaćenje svojih suparnika nego što se hvata ukoštac s problemima građana, a što bi trebalo biti u središtu njegovog zanimanja i ono radi čega je u konačnici i izabran na to časno mjesto.

O motivaciji gospodina Frankovića zorno govori i Revizorsko izvješće o poslovanju Sanitata Dubrovnik, komunalne tvrtke koju sam posljednje dvije godine vodio, a koje ima sve odlike klasičnog političkog progona. Čak prije nego što je predmetna revizija dostavljana vijećnicima pred sjednicu Gradskog vijeća održanu krajem rujna, parcijalni nalazi iste su se brže-bolje pojavili u određenim lokalnim medijima uz maliciozne naslove, teške insinuacije i izvrtanje činjenica. Takvo postupanje orkestrirano je s jednim razlogom – obračuna s političkim neistomišljenikom, nanošenju štetu meni osobno i sve to korištenjem javnog novca i javnih resursa jer je riječ o internom revizorskom izvješću koje su proveli i napisali javni službenici, zaposlenici gradske uprave podređeni gradonačelniku.

Ne samo da su nalazi revizije bazirani na netočnim postavkama nego je i „gradonačelnik svih građana“ istu koristio za javno obračunavanje izvodeći dodatne zlonamjerne konstrukcije. Tako je u svojim javnim nastupima između ostalog prigovorio da je Sanitat skupo platio nadogradnju upravne zgrade koja je (renovacija prizemlja + izgradnja kata) ukupno stajala 3,5 milijuna kuna, dok će samo namještaj u njegovom uredu porezni obveznici, građani Dubrovnika platiti milijun kuna. Milijun kuna da bi se baš gradonačelnik ugodno osjećao dok je na poslu. Je li onda pogrešno pitati se koliko bi zgrada Sanitata u Peytonu koštala da ju je Franković radio, ako na novu fotelju i uredski materijal bez problema spiska milijun kuna?

Druga kritika, koju su ponavljali kao mantru, odnosila se na kvalitetu provedenih javnih nabava pa je gradonačelniku problem što su iste napravljene izvrsno i što su za njihovu provedbu angažirani najbolji profesionalci. Da je njegov suradnik, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica isto napravio već bismo na zemljištu (preko puta zgrade Sanitata) svjedočili radovima na kompleksu Studentskog doma.

Sanitat Dubrovnik u posljednjih nekoliko godina pretvoren je u jedno od najuspješnijih gradskih komunalnih društava. Ušli smo na tržište modernog marketinga, uveli nove proizvode, modernizirali poslovanje, ostvarili profit Grad Dubrovniku kao vlasniku, a sve smo to uspjeli bez opterećivanja naših sugrađana. Dapače, cijena parkinga je smanjenja, a stvoreni su uvjeti za daljnje smanjenje. I sama činjenica da sam uz sve zaposlenike Sanitata sudjelovao u tom procesu ispunja me zadovoljstvom i ponosom.

S druge strane, izvješće o obavljenoj internoj reviziji izrađeno je nestručno i neobjektivno s isključivim ciljem političkog progona, a utemeljeno je na insinuacijama uz istovremeno zanemarivanje službene dokumentacije društva Sanitat Dubrovnik d.o.o., internih akata Društva, ali i relevantnih zakonskih propisa. Stoga ću potražiti zakonsku zaštitu od opisanog postupanja gradonačelnika i njegovih suradnika, tim više što postoji sumnja da su navedenim radnjama ostvarena obilježja kaznenog djela lažnog prijavljivanja.

Posebno me tijekom rasprave o reviziji na Gradskom vijeću zaprepastila količina ispoljene mržnje, a gradonačelnik i njegovi suradnici govoreći o temi i provlačeći različite klevetničke navode ne ustručavaju se ni od uplitanja u moj privatni život.

Za dobrobit ovog grada iskreno se nadam da je gospodin Franković još ošamućen od izborne borbe te da će doći k sebi i konačno početi raditi posao za koji prima plaću. A to sigurno nije trošenje javnog novca na blaćenje političkih neistomišljenika", naveo je Vedran Kunica.

Popularni Članci