VAŽNA ODLUKA U GRADU Konavljani o tome dan danas pričaju

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Dubrovački dnevnik
Nakon šestog i desetog ožujka 1462. godine, kada Malo vijeće zaključuje, da ljudi nastanjeni sa strane prema Gružu, kao i oni, koji dolaze u grad kroz vrata od Ploča, moraju donositi kamen, i da ne smiju taj kamen uzimati sa međa ili inače činiti štetu, Malo vijeće ovoj se temi opet vraća na današnji dan, 9. studenoga, te 1462. godine, te ovlašćuje nadstojnike zidina da uzmu dva čovjeka, od kojih će jedan stajati kod belvedera Marinka Rajkovića i na putu od Gruža, a drugi na Pločama. 

Oni će naređivati ljudima, koji dolaze u grad, da svaki donese po jedan kamen, i to na taj način, da jači i razvijeniji donesu po veći kamen, a slabiji po manji.

Kamenje će odnijeti onamo, gdje to bude potrebno. Dotični će primati po jedan groš na dan. O takvom prijenosu kamenja knjige Vijeća dalje ništa ne govore, a sudeći po drugim odredbama čini se, da je to kratko trajalo, a ipak je o tom ostala tradicija, iako jedino kod Konavljana, koji i danas pričaju, kad bi u staro doba išli u grad, da su morali nositi po jedan kamen.

Ova, između ostalih odluka, govori u prilog tome kako Vlada čini sve moguće napore za dovoz, odnosno donos kamenja, koji je u ogromnim količinama bio potreban za izgradnju tih 5-6 metara debelih i oko 20 metara visokih zidov, piše u Gradoplovu Radio Dubrovnika.

Popularni Članci