KORONA U ŽUPANIJI Šest novih slučajeva, Lakić: Osoba iz Rogotina je preminula nasilnom smrću (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
"Imamo šest novih pozitivnih na koronavirus, to ocjenjujemo stabilnim stanjem, no imamo i dva proboja u dva doma za starije," izjavio je župan Nikola Dobroslavić te zahvalio svim žurnim službama. 

"Istaknuo bih njihove korake po pitanju proboja u domove za starije. Dom za starije iz Ploča je posve zbrinut, korisnici i zaposlenici. Oni su nažalost svi pozitivni. Nekoliko pozitivnih koje smo utvrdili su također zbrinuti u OB Dubrovnik. Vrši se dnevni, još češći nadzor nad onima koji su negativni u ovom času iz doma za starije u Dubrovniku," kazao je župan dodavši kako 'ne treba stigmatizirati ljude koje imaju koronavirus, jer to može biti bilo tko od nas'.

Načelnik Stožera Joško Cebalo je iznio podatke.

"Do danas je upućeno preko 800 uzorka, imamo 98 pozitivnih, a svi jučer uzeti brisevi su negativni, dakle ne čekamo nalaze iz Zagreba. 35 osoba je hospitalizirano, od čega devet u Studentski dom. U odnosu na jučer imamo još dvije ozdravljene osobe, dakle ukupno šest," kazao je Cebalo. Kazao je kako prema dosad dostupnim informacijama osoba iz Rogotina nije preminula od Covida te kako je zatraženo izvješće o postupanju.

"U ovom trenutku u OB Dubrovnik se nalazi 35 osoba, od toga 22 na odjelu za zarazne bolesti, četiri na intenzivnoj, a jedna je težeg stanja te je intubirana. U studentskom domu je devet pozitivnih pacijenata. Još je životno ugrožena osoba iz KBC Split. Pet liječnika, sedam medicinskih sestara i jedan nemedicinski djelatnik je u izolaciji," kazao je ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić.

"Od šest novozaraženih, svi su iz doma za starije iz Doma u Dubrovniku. 53 osobe su muškog spola, prosječna dob je 57, najviše oboljelih je od 50 do 59 godina, njih 21. Najviše ih je u Dubrovniku i Konavlima, po 26," kazao je Mato Lakić iz ZZJZ DNŽ.

"Nismo imali događaje koji bi bili izravno vezani s infekcijom, građani se pridržavaju uputa," kazao je Ivan Pavličević, načelnik PU DN.

"Hitna medicinska služba svakodnevno obavlja svoj posao i ništa se nije promijenilo s obzirom na koronu. Ako postoji sumnja na pacijenta sa zarazom uzimamo posebnu opremu. Brojke govore da izlazimo na sva ta stanja. Zaštitne opreme imamo dovoljno i za tri mjeseca. Pokrenut je izvanredni stručni nadzor zbog slučaja u Rogotinu. Poziv za unesrećenog pacijenta upućen je od strane službe policije u ponoć i 29. Policajac je prenio da ima Covid sumnjivog pacijenta. Liječnik je rekao da ni u jednom trenutku nije navedeno da se radi o hitnom stanju. On je policajcu izdiktirao broj Covid ambulante. Nakon 19 minuta policajac je ponovno nazvao i rekao da je pacijent iz Rogotina preminuo. To je bilo u Pločama," kazao je Luka Lulić ispred Zavoda za hitnu medicinu DNŽ.


Odgovarajući na pitanja, Lulić je kazao kako nitko nije rekao da je slučaj hitan, nego da su to shvatili kao dojavu o sumnji na osobu koja ima Covid, pa je osoba upućena na Covid ambulantu.

Novinari su postavili pitanje dobivaju i pacijenti u Dubrovniku potrebnu pomoć i je li točno kako se pacijente ne prima nego se s njima priča preko portafona bez da ih se pregleda.

"Mjere su poduzete radi dodatnih mjera zaštite. Na portafon se dolazi i to je mjera predostrožnosti, s time se ništa ne gubi," kazao je Lulić dodavši kako nije zaprimio pritužbe pacijenata.

Odgovarajući na pitanja, Lakić je kazao kako je osoba iz Rogotina preminula tako što je pala i udarila glavom dakle kako je preminula nasilnom smrću. Pavličević je kazao kako je riječ o osobi koja je imala više kroničnih bolesti. Također, odgovarajući na novinarska pitanja, potvrdio je da su tri osobe u prosincu, ožujku i travnju počinile suicid u domu za starije. 

"Ne znam o kojem se domu radi, provjerit ćemo ove navode. Zasigurno ćemo zatražiti istragu u domu," kazao je Cebalo odgovarajući na novinarska pitanja oko suicida u domovima. 

Na pitanje kako je zaraza stigla u dom u Dubrovniku, Lakić je kazao kako ne zna tko je virus donio.

Na pitanje s koliko respiratora raspolaže OB Dubrovnik, Bekić je odgovorio kako postoji 11 respiratora, šest transportnih te 10 uređaja koji mogu poslužiti kao respiratori. 

Postavljeno je pitanje kako će se riješiti problem toga što spremačice i nemedicinsko osoblje 40 dana nemaju slobodan dan. 

"Imamo problem sa slobodnim danima i prije covida. Oni su testirani, racionalno se raspoređuju gdje mogu, dio ljudi je na bolovanju," kazao je Bekić. 

Na pitanje jesu li u Županiji isplaćene uskrsnice, Dobroslavić je odgovorio kako nisu. 

Ivona Butjer/Vedran Salvia

Popularni Članci