Palac gore za Olgu

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Printscreen
Kolumna Vjere Šuman iz tiskanog izdanja Dubrovački dnevnik petkom od 30. travnja. 

Dosjetila se inventivna profesorica fizike iz veterinarske škole u Zagrebu kako doskočiti 'šalabahterima' i muljanjima njenih glupih neznalica u online ispitivanju.

Ako hoće odgovarati, dobiti ocjenu ili ispraviti jedinicu, moraju staviti šugaman na glavu. Nije poznato je li rečena profesorica imala šugaman dok je istim vražjim online putem predavala ili je smjela koristiti svoje bilješke, knjige i sličan pribor. Kako god, učenici su se pobunili i uz podršku roditelja odbili njenu primjenu 'novog normalnog' u pedagoškoj praksi. Osim nekoliko preplašenih nesretnika koji su upravo tako zamaskirani odgovarali kako ne bi izazvali bijes ove inventivne profesorice. Ravnateljica škole je iznenađena, ali trebat će joj nekoliko dana za komentar slučaja dok pogleda snimke 'šugaman' ispitivanja. Fuks se zasad nije oglasio niti od srama stavio šugaman preko glave. Sindikat prosvjetara isto šuti, ni slova o ovoj 'šugaman' aferi. Čini se da odobravaju nove online metode ispitivanja. Nekako se sa sve većom sjetom prisjećam  moje osnovnoškolske profesorice matematike, koja se ni najmanje nije uzrujavala zbog naših 'šalabahtera' s formulama. Dapače, gotovo ih je poticala pa je zbunjenim roditeljima objasnila kako  već  sama činjenica pisanja šalabahtera govori o trudu i radu onog koji ih priprema. Osim toga, test je stres za učenika i nema ni najmanje razloga da ne pogleda formulu jer mu sama činjenica da ju ima pred sobom daje sigurnost. Ključno je pitanje zna li ju primijeniti i valjano izračunati traženo. Ako to zna i može, onda je učenik savladao gradivo  koje se od njega očekuje. Njoj je to bilo sasvim jednostavno i logično i jedino normalno. Iz njenog razreda nije izašao nitko tko nije dobro ili odlično savladao matematiku. Bojim se da iz razreda genijalne profesorice fizike iz veterinarske škole izlaze đaci koji su nabubali za ocjenu i potom, još brže, sve zaboravili. Sasvim svejedno, uživo ili online. I to su prave teme za ministra Fuksa, ako imalo ozbiljno želi kvalitetno školovanje u našim školama. Pitanje na koje konačno treba odgovoriti jest  želimo li učenike koji misle i razumiju ili one   koji samo bubaju gomile nepotrebnih podataka.

Drugi ministar, onaj od zdravlja, koji je neznalici IT tehnologije, ali po svemu sudeći dobrom fotografu, povjerio izradu platforme www.cijepise.hr, uporno tvrdi da je sve super i da će njegov neznalica popraviti „male smetnje“, koje su se dogodile s platformom. Čuj, „male smetnje“. Iz svega možemo zaključiti da su neznalice u sustavu Javnog zdravstva kao i svi liječnici i sestre koji svakodnevno imaju probleme sa sustavom zbog kojeg zapinje cijepljenje. Čini se da su  društvene mreže koje tako revno prati i naš predsjednik s Pantovčaka, ma koliko neukusno, jedine pravilno nazvale ovu platformu  www.jebise.hr 

Za to vrijeme Plenki je veselo prošetao dovršenim dijelom Pelješkog mosta kojega, na sreću, rade Kinezi, koji su sve potrebno gradivo savladali bez greške i pritom rade brže od očekivanog. U moru loših vijesti ovo je Plenkiju melem za dušu.  Možda bi trebao razmisliti da u neminovnu buduću rekonstrukciju vlade ubaci nekoliko novih ministara iz Kine. Ministara koji se neće praviti Kinezi, kad iskrsne problem. Ipak ima i lijepih vijesti. Zamislite što bi se dogodilo da je natječaj za most raspisivao Beroš i dodijelio ga primjerice genijalcima koji su gradili sljemensku žičaru? Uvijek može i gore. Tako da - glavu gore Plenki.

Nije slučajno Bačić naglasio kako je ova najjužnija županija, kao i Grad, bez ikakvih afera. Dok jure diljem Hrvatske kako bi podržali svoje kandidate za lokalne izbore, stalno moraju odgovarati na neugodna pitanja o aferama svojih kandidata. Konačno su ovdje, vidno odahnuli. S druge strane, nekadašnja „čelična lady“ dubrovačkog SDP-a, Olga Muratti, današnja čelnica HSU-a, našla se na HDZ-ovoj gradskoj listi, što je izazvalo ljutite i pljuvačke  komentare iz redova bivše joj stranke, kao i Vlahušićeve 'nezavisne' liste. Jedno je sigurno, voljeli ili ne voljeli Olgu, dok je ona šefovala SDP-om u Gradu, ta je stranka imala rejting i značaj, kakav nakon njenog odlaska nikad nije vraćen. S druge strane ova iskusna pregovaračica, sasvim je sigurno, dobro je ispregovarala benefite za svoje penziće, što je, ruku na srce, jedini smisao i potreba postojanja HSU-a. Nije tajna kako su umirovljenici najugroženija populacija u Hrvatskoj, u ili na rubu siromaštva. Možemo im samo poželjeti čvrste pregovarače i češće izbore zbog dodataka, zvali se oni Covid ili nekako drugačije. I zato palac gore za Olgu. Čuvajte sebe i svoje, cijepite se i uživajte u proljeću, koje u inat svemu, ipak dolazi. Mora. Eto vas.

Popularni Članci