'

USVOJEN REBALANS PRORAČUNA Amandmanom gradonačelnika "višak" od Zone posebnog prometnog režima ići će u donacije

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović/DD
Na 35. sjednici Gradskog vijeća prihvaćen je rebalans proračuna, zbog promjena u organizacijskoj klasifikaciji, odnosno ukidanjem Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more.

 Projekti se raspoređuju u:

- Upravni odjel za komunalne djelatnosti, promet, more i mjesnu samoupravu koji osim dosadašnje četiri glave uvodi i glavu „More“ kao petu glavu u kojoj će se planirati i izvršavati projekti koji se prenose sa 31. srpnja iz bivšeg UO;

- Upravni odjel za kulturu, baštinu i turizam, osim dosadašnje dvije glave uvodi i glavu „Turizam“ kao treću glavu u kojoj će se planirati i izvršavati projekti koji se prenose sa 31. srpnja iz bivšeg UO;

- Upravni odjel za europske fondove i gospodarstvo, osim dosadašnje jedne glave uvodi i glavu „Gospodarstvo“ kao drugu glavu u kojoj će se planirati i izvršavati projekti koji se prenose sa 31. srpnja iz bivšeg UO.

„Kao što ste mogli vidjeti, radi se o tehničkom rebalansu proračuna, koji se usklađuje s reorganizacijom Gradske uprave, koju smo napravili na prošloj sjednici“, kazao je uvodno Franković.

Istaknuo je da su troškovi za Zonu prometnog režima bili manji od očekivanog, pa su amandmanom sredstva od 95 tisuća eura planirana za donacije:

-Streljačkom klubu Dubrovačkom primorje za organizaciju međunarodnog turnira;

-Hrvatskom auto i karting savezu za nagradu Dubravko Čikor u iznosu od 5000 eura;

-Župi bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u svetištu Kraljica mira u Hrasnom od 40 000 eura.

Posljednju donaciju objasnio je kao interes, s obzirom da Camino ruta Dubrovnik-Međugorje prolazi u neposrednoj blizini, a područje je zapušteno te su se mnogi uključili u njegovo uređenje.

„Budimo iskreni zašto imamo rebalans proračuna. Zato jer jedna pročelnica nije bila poslušna! Zbog toga je došlo do cijele reorganizacije. Priča o poslušnosti je nešto što je obilježilo proteklih sedam godina. Šuti ili će te kazniti šef ili gradonačelnik. Govorimo potpuno jasno u Upravnom odjelu za turizam i sve što se dogodilo“, kazao je Vlahušić i nadalje govorio o priuštivom stanovanju.

Predložio je da na jedan stan od 60 kvadrata Grad Dubrovnik subvencionira pet eura po kvadratu.

„Novci kroz ovaj Grad prolaze i padaju po podu, a nismo ih spremni uzeti. To vrijedi za sve projekte za koje je gradonačelnik rekao da nema novaca. Treba se sagnuti i pokupiti ih“, rekao je Vlahušić.

Đuro Capor je rekao da Srđ je Grad neće podržati rebalans proračuna.  

„Zabrinjavajuće je da je 13. rujna, a odjel koji smo transformirali je potrošio 600 tisuća eura od proračuna. Postavlja se pitanje ako je prošlo više od trećine godine, preostalo je svega tri i po mjeseca za potrošiti 2 i pol milijuna eura. Postavlja se pitanje u kojoj su fazi aktivnosti i hoće li se provesti do kraja? Moramo priznati da ste me neugodno iznenadili amandmanom o sponzorstvima od skoro 100 tisuća eura na mjesta koja se ni ne nalaze u gradu. S time bi se trebalo stimulirati prometne redare, koji su zaista potrebni. U proračunu i dalje nema fonda za otkup stanova, obećanje da će se poticanje medije kroz provedbu natječaja, i dalje GK Grad nema svoj prostor djelovanja“, kazao je Capor.

Anita Bonačić Obradović je rekla da se slaže da bi se iznos naveden u amandmanu trebao biti uložen negdje drugdje, primjerice donacijama u OB Dubrovnik.

Maro Kristić pitao je o braniteljskom naselju na Nuncijati, ali i spomeniku koji je bio na Pilama, što se s njime planira i kada je planirana izgradnja novog.

Marko Potrebica zamolio je gradonačelnika da ne odgovara na pitanja koja izlaze iz okvira rasprave o točki.

„Puno sam gluposti izgovorio s ove govornice, a još sam ih više i čuo. Što se tiče ovog malog, tehničkog prijedloga izmjena i dopuna proračuna, naravno da ćemo ga podržati. Osobno mislim da je amandman gradonačelnika simboličan u razini sredstava. Dovoditi u pitanje sto tisuća eura, s obrazloženjem koje je dato… Ako smo bili na tim lokacijama, jasno je da je to više nego potrebno. Što se tiče rebalansa proračuna, po meni ih trebamo imati više“, kazao je Vićan.

Točka je usvojena većinom glasova, s 12 glasova za.

Popularni Članci