'

NEMA NOVOZARAŽENIH! Dvije osobe kršile samoizolaciju, zatečene u stanici za tehnički pregled! (VIDEO)

Autor: dubrovackidnevnik.hr Autori fotografija: Goran Mratinović
Srećom, od jučer nemamo nijedan pozitivan nalaz, rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije koja je na temu koronavirusa u županiji održana ispred Opće bolnice Dubrovnik.

- To je dakako dobro. Potvrđuje našu dobru epidemiološku situaciju. Ali vidimo iz iskustava da se i nakon duljeg razdoblja mogu pojaviti pozitivni slučajevi. Moramo biti oprezni i odgovorni. - rekao je župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

- Doći će do mjera koje će vraćati gospodarstvo u funkciju. Moramo biti odgovorni da sve tu bude po pravilima. - naveo je župan Dobroslavić, dodajući da smo imali dva slučaja kršenja samoizolacije.

Načelnik Stožera Civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je da je tako ukupna brojka pozitivnih osoba 110. Naveo je da će se po naputku nacionalnog Stožera ukinuti noćna Covid ambulanta, dodavši da očito je procjena da takvo što više nije potrebno.

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić kazao je da je hospitalizirano 26 pacijenata.

- Ukupno je 17 osoba na odjelu infektologoije, jedna osoba je u teškom stanju i intubirana je u jedinici intenzivnog liječenja, a osam osoba je u studentskom domu. Podsjećam da je jedna osoba i u respiratornom centru u Splitu. - rekao je Bekić. 

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić istaknuo je da je ovo četvrti dan da nema pozitivnih.

- To je dobro, ali to ne znači da treba kršiti mjere. - precizirao je Lakić.

Naveo je da se zasad neće testirati svi djelatnici domova za starije osim onih koji će u radnu izolaciju, ali da postoje oni nemaju simptome te da će se ići u tom smjeru da se testiraju svi djelatnici domova za starije. 

Više o kršenjima samoizolacije rekao je načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević.

- Obadva kršenja mjera su evidentirana u stanicama za tehnički pregled. Radi se o dvije različite stanice. Sustav ih je evidentirao da su pod mjerom samoizolacije. Obavljen je razgovor s tim osobama. Ide obavijest državnom inspektoratu. Prva osoba je pogrešno računala broje dana koje je u samoizolacijii. Druga osoba je došla znatno ranije. - objasnio je Pavličević.

Dodao je da je 537 osoba u samoizolaciji, od čega desetak policijskih službenika.

Što se tiče medicinske skrbi u dolini Neretve, župan Dobroslavić je kazao da su u zadnjih godinu dana nabavljeni neki uređaji što doprinosi boljoj zdravstvenoj zaštiti. Naveo je da je organizirana služba obiteljske medicine preko vikenda.

- Imamo hitnu medicinu, dom zdravlja u Metkoviću i Pločama, imamo obiteljske liječnike. Idu specijalisti iz OB Dubrovnik koji vrše određene preglede i intervencije. Skoro ćemo izabrati izvođača radova za dnevnu bolnicu u Metkoviću. - zaključio je.

V.Salvia/A.Čakić

Popularni Članci