Udruge su cinkale svoj vlastiti grad UNESCO-u!

Autor: Ivona Butjer Mratinović Autori fotografija: Lucija Komaić
Nije UNESCO radio nikakvu inspekciju, cijela je situacija nastala zbog prijava udruga. Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda?

- 'U našem Gradu postoji puno kritika, a one su opravdane jer su pokazatelj različitog mišljenja. Međutim, ono što je za mene neprihvatljivo je to što udruge Grada Dubrovnika svoj vlastiti grad prijavljuju UNESCO-u, cinkaju i tužakaju, a mogući rezultat uključuje i skidanje Dubrovnika s UNESCO-ve liste,' kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Maloj vijećnici, a na temu odluke UNESCO-a da se obustave svi projekti vezani uz golf na Srđu.

Tom je prigodom izjavio kako je UN-ova televizija izvijestila kako su upravo dubrovačke, ali i hrvatske udruge tražile od UNESCO-a da se izjasne pismenim putem vezano uz navedenu temu.

- 'Nije UNESCO radio nikakvu inspekciju, cijela je situacija nastala zbog prijava udruga. Zar vjerujete ljudima koji postavljaju drvo ispred Orlanda? Pitajte voditelja UNESCO-a što misli o svemu tome,' kazao je gradonačenik. Osim toga, naveo je i kako je projekt golfa na Srđu dobio sve potrebne suglasnosti te je prošao ekološke studije, ali i dobio pozitivna mišljenja od strane Ministarstva kulture, Odjela UNESCO-a pri Ministarstvu kulture te svih nadležnih državnih tijela.

Podsjetio je i na brojne projekte koje vodi Grad Dubrovnik, a koji se tiču upravo zaštite i održavanja kulturne baštine.

- 'Lazareti su građevinski pri samom kraju, predan je zahtjev za uporabnu dozvolu, a kompleks će biti obnovljen u cijelosti od strane Grada Dubrovnika. Grad preuzima i obnavlja ljetnikovce, uskoro dobivamo i Čingriju, ovaj tjedan otvara se i samostan Svete Klare, a Zavod za obnovu je napokon postao gradski zavod,' podsjetio je, ali i dodao kako ne vidi kako će projekt golfa na Srđu negativno utjecati na povijesnu jezgru te kako za takvo što ne postoji nikakva fizička poveznica.

Naime, vile i apartmani neće biti vidljivi iz povijesne jezgre pa samim time ne postoji mogućnost od ugrožavanja koja se spominju. Naprotiv, Vlahušić smatra kako navedeni projekt može dodatno doprinijeti kulturnoj baštini budući kako će tvrđava na Srđu napokon biti obnovljena, i to u cijelosti od strane investitora.

- 'Koja je razlika ukoliko gradimo na Srđu ili u Mokošici kad se ni jedno, ni drugo neće vidjeti iz Grada? Radi se o jednoj udruzi koja se igrala s emocijama građana i dovodila profesionalce koji rade za sebe i udruge od kojih neke Grad Dubrovnik plaća,' dodao je.

Na samom kraju, Vlahušić se osvrnuo i na optužbe udruga kako gosti s kruzera štete kulturnoj baštini Grada.

- 'U Gradu radi 3 tisuće ljudi i ima 4 tisuće stolica. Kome to smeta? Kome smeta život na ulicama? Na koji način će to ugroziti kamen?', zaključio je te podsjetio kako se iste političke opcije koje se protive gužvama, protive i naplaćivanju naknade autobuserima za iskrcaj gostiju i podizanja cijene ulaznice na zidine. Stoga se gradonačelnik upitao na koji način udruge planiraju napuniti proračun Grada Dubrovnika ukoliko se protive komercijalnim sadržajima. 

Popularni Članci